HND Slobodnoj Dalmaciji: Poništite suspenzije ili vam se neće moći vjerovati

PONIŠTITE odluke o suspenzijama, poruka je i naslov priopćenja kojim se Hrvatsko novinarsko društvo obratilo listu Slobodna Dalmacija gdje su zbog otvorenog pisma šefu Uprave Europa Press Holdinga suspendirana četiri novinara.

"Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije prosvjeduje zbog smjena i suspenzija novinara i urednika Slobodne Dalmacije nakon što su javno izrazili protivljenje namjeri EPH da preseli redakciju izvan Splita. HND poziva glavnog urednika Slobodne Dalmacije Zorana Krželja da odustane od odluke i javno je priopći cijelom uredništvu te smijenjenim i suspendiranim novinarima i urednicima  - Ćići Senjanoviću, Damiru Petranoviću, Damiru Šarcu i Srđanu Kaiću", stoji u apelu HND-a uredniku lista, kojega je Petranović prijavio Vijeću časti HND-a.

HND upozorava da su zastrašivanja i pritisci na novinare Slobodne Dalmacije, koji su se u velikom broju odazvali prosvjedu protiv preseljenja uredništva u Dugopolje, sada kulminirali oduzimanjem prava na rad novinarima, što je jedno od osnovnih ljudskih prava, navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novinama koje vlastite novinare i njihove inicijative cenzuriraju, te ih kažnjavaju i šikaniraju zbog njihova mišljenja, ne može se vjerovati te se tako za njih ne može reći ni da služe interesima javnosti", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a, Zdenko Duka.

A.B.
Foto: Matica Hrvatska

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara