HND sutra svečano dodjeljuje novinarske nagrade za 2002.

HRVATSKO novinarsko društvo na sutašnjoj će prigodnoj svečanosti dobitnicima uručiti godišnje nagrade, a nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" televizijskom snimatelju i reporteru Mihailu Ostrovidovu, koji još radi iako je ušao u osmo desetljeće života.

Za nagradu "Novinar godine" predloženi su Inoslav Bešker (Jutarnji list) i Boris Dežulović (Globus). Rezultati tajnog pismenog glasovanja bit će objavljeni sutra navečer pred samu svečanost dodjele.

Na svečanosti će biti podijeljene i godišnje nagrade "Marija Jurić Zagorka" za najbolje novinarske radove za tisak, radio i televiziju u više kategorija, nagrada "Veselko Tenžera" za novinarski izraz i nagrada "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju.

Dobitnici godišnjih priznanja "Milan Grlović" za izniman doprinos u radu Hrvatskog novinarskog društva su prema odluci Središnjeg odbora HND-a Ernest Fišer, Glavni urednik Varaždinskih vijesti, Franjo Kiseljak, dugogodišnji novinar Vjesnika i Privrednog vjesnika i Geza Stantić, umirovljeni televizijski novinar.

Nagradu "Marija Jurić-Zagorka" za vijest-izvještaj u tisku dobila je Aneli Dragojević iz "Novog lista" za vijest o financijskom skandalu u Riječkoj banci.

Boris Pavelić, također iz "Novog lista", nagrađen je za seriju reportaža iz tranzicijskih zemalja Europe pod nazivom Probuđene demokracije.

Slavica Lukić, novinarka "Globusa" nagrađena je u kategoriji pisanog intervjua za razgovor s Zdenkom Ropcem, jednim od ključnih svjedoka zločina nad srpskim i hrvatskim stanovništvom u Gospiću 1991.

Najboljim kolumnistom u prošloj godini proglašen je Inoslav Bešker za kolumnu Rimovanje u "Jutarnjem listu".

Za istraživačko novinarstvo nagradu je dobio Ivica Grčar za istraživanja o negativnostima u gospodarskom životu objavljena

u "Poslovnom tjedniku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nagrada "Marija Jurić-Zagorka" za najbolje uređenu rubriku

dodijeljena je rubrici Novac "Jutarnjeg lista" urednice Branke Stipić, a nagrada za podlistak Magazinu "Jutarnjeg lista" urednika Zlatka Šimića.

Nagradu "Veselko Tenžera" za unapređenje novinarskog izraza dobio je Đermano Senjanović-Ćićo iz "Slobodne Dalmacije", kućni pisac koji o čemu god piše to čini s nekopirljivim autorskim pečatom, stoji u obrazloženju odluke.

Nagradu "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju dobio je Danijel Kasap iz "Novog lista" za fotografiju sukoba radnika sisačke Željezare i policije.

Nagradu "Marija Jurić-Zagorka" za najbolje uređenu radio emisiju

dobila je Darija Grin za uređivanje emisije iz serije Srednja Europa o iseljavanju.

Istu nagradu za televizijsku vijest-izvještaj dobio je Josip Šarić za izvještaj sa sjednice Vijeća HTV-a.

Za televizijski intervju nagrađen je Robert Zuber za razgovor s Wolfgangom Petrichem objavljen na CCN-u u emisiji Labirint.

Ivana Petrović s HTV-a nagrađena je za istraživačko novinarstvo za reportažu Balkan Express, objavljenu u Latinici, a za reportažu je nagrađena Sanja Pražen s HTV-a za reportažu Lutke govore šutke u Globalnom sijelu.

Mate Radeljić dobio je nagradu za najbolji televizijski prilog o incidentu na Dunavu objavljen u emisiji CCN-a Vijesti dana.

Sutra prijepodne bit će održana izvanredna Skupština HND-a na kojoj se očekuje donošenje novog Statuta HND-a, a potom će biti predstavljena knjiga novinara Danka Plevnika "Praksa etičkog novinarstva ( deset zakrvavljenih godina)".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara