HND zabrinut zbog prijetnji novinaru u sudnici

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) izrazilo je danas zabrinutost zbog sve češćih prijetnji hrvatskim novinarima, a kao posljednji primjer za to navodi slučaj reportera Globusa Gordana Malića kojemu je u sudnici prijetio optuženik za ubojstvo.


Gordanu Maliću je prije dva dana u sudnici Županijskog suda u Zagrebu na početku rasprave prijetio vinko Žuljević Klica, optuženik za ubojstvo Veselina Marinova.

´Činjenica da je prijetnju izrekao javno i to u sudnici tijekom procesa te da ta njegova otvorena prijetnja nije ušla u sudski zapisnik, posebno nas zabrinjava´, kaže se u priopćenju HND-a.

HND od organa pravosuđa i gonjenja traži da se svim hrvatskim novinarima omogući slobodno izvještavanje iz sudnica, bez ikakvih pritisaka i izravnih prijetnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nadamo se da će se naši učestali prosvjedi početi uvažavati i da će se početi ostvarivati djelotvorna zaštita novinara, te da će sve takve i slične prijetnje i raznovrsni drugi pritisci na novinare kao javne radnike biti konačno oštro sankcionirane´, stoji u priopćenju HND-a.

Kako su izvijestili mediji, na samom početku rasprave Vinko Žuljević Klica, optužen da je 31. svibnja prošle godine ubio Veselina Marinova, okrenuo se prema novinaru Globusa Gordanu Maliću koji je sjedio u publici i nešto mu rekao. Novinar je potom kazao sutkinji da mu je optuženi opsovao majku, no Vinko Žuljević je to je porekao, nakon čega je sutkinja upozorila da neće dopustiti takvo ponašanje u sudnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara