HNK o sudjelovanju mladih umjetnika u inozemnim projektima

Zahvaljujući međunarodnoj suradnji zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u okviru Udruge glazbenih kazališta srednje i istočne Europe, mladi hrvatski umjetnici sudjelovat će u nekoliko velikih glazbenih projekata, rekli su danas u Zagrebu čelni ljudi HNK.

O uspjehu hrvatskih mladih umjetnika koji su posredstvom spomenute Udruge uspješno položili audicije za sudjelovanje na budućim projektima u inozemstvu, govorili su intendant Mladen Tarbuk, ravnatelj Opere Zoran Juranić i poslovna ravnateljica HNK Jasna Jakovljević.

Audiciju su uspješno položili petorica mladih umjetnika među kojima su tri operne pjevačice Valentina Fijačko, Ivana Kladarin, Helena Lucić, pjevač Josip Šego i dirigent Sanjin Dešpalj.

Tarbuk je, upoznavajući novinare s djelovanjem Udruge čiji je HNK aktivni član već dvije godine, rekao da je inicijator za njezino osnivanje Iaon Holender (Rumunjska) direktor Bečke državne opere, koji je kroz Udrugu nastojao uspostaviti bolju suradnju među glazbenim kazalištima i omogućiti mladim umjetnicima sudjelovanje na međunarodnim glazbenim projektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim usavršavanja mladih glazbenika koju su dobili 10-mjesečnu stipendiju posredstvom Udruge, suradnja među glazbenim kazalištima istočne i srednje Europe provoditi će se i preko gostovanja pojedinih ansambala i solista, te kroz razmjenu kostima i dekora posebno u povijesnim operama rečeno je na sastanku s novinarima.

Kao primjere suradnje, naveli su suradnju s Operom u Rigi u kojoj će zagrebački operni pjevači gostovati u "Nabuccu" a u planu je i zajednička produkcija "Pikove dame" Rige i Zagreba u naredne dvije godine kao i slične akcije među glazbenim kazalištima .

Poslovna ravnateljica HNK Jasna Jakovljević istaknula je i važnost Društva pokrovitelja HNK, čiji su članovi ugledni hrvatski gospodarstvenici dodavši kako je jedan od ciljeva Društva financiranje mladih umjetnika.

(Hina) xta yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara