HNS će ipak glasovati za izbor novog splitskog gradonačelnika

PREDSJEDNIK splitskog ogranka Hrvatske narodne stranke (HNS) Joško Dvornik na današnjoj je konferenciji za novinare kazao kako će vijećnici te stranke na sjednici Gradskog vijeća u petak glasovati za smjenu dosadašnjeg gradonačelnika Slobodana Beroša (SDP) i za izbor Miroslava Buličića (nezavisni) na taj položaj.

Uvjet je za to da njihovi koalicijski partneri (SDP, HSS, LS, HSU) odgode glasovanje o izboru članova Poglavarstva zaduženih za komunalu i kulturu. HNS to traži, pojasnio je Dvornik, jer većina koalicijskih partnera ne prihvaća njihova kandidata za člana Poglavarstva za kulturu Ratka Glavinu. Ako ti njihovi uvjeti budu prihvaćeni i uđu u tekst novog koalicijskog sporazuma HNS će ga već danas potipasti i u petak glasovati u skladu s međustranačkim dogovorom.

HNS pristaje na komprimis, ali traži odgodu od najviše mjesec dana kako bi se o kandidaturi ratka Glavine moglo na miru pregovarati. Ako partneri i dalje budu protiv Glavine HNS neće ići "glavom u zid", nego će predložiti drugog kandidata. Dvornik drži kako su problemi oko Glavine osobne naravi, jer on je prije oko godinu i pol dana napustio SDP, a prije 6 mjeseci pristupio je HNS-u.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši kako HNS i dalje smatra da je Glavina najkvalitetnija osoba za resor kulture, što potvrđuju i njegovi rezultati kao ravnatelja Kazališta lutaka, njegova je stranka spremna odustati i kandidirati neku drugu jednako kvalitetnu osobu, jako ime iz kulture, koja ne mora biti član HNS, ali "uz uvjet da on prihvati naše i mi njegove zamisli i stvorimo kvalitetan i ambiciozan program za splitsku kulturu".

Predsjednik splitskog HNS-a osvrnuo se i na članak u Slobodnoj Dalmaciji s naslovom "SDP-ovca Glavinu podržava samo HNS" ustvrdivši kako se radi o naručenom pamfletu kojemu je cilj diskreditacija HNS-a i Ratka Glavine. Po njegovim riječima u članku su iznesene najmanje četiri bitne neistine, a među njima, kaže Dvornik, je i da potpisani novinar Marijan Puntarić, ne postoji pod tim imenom i nije novinar Slobodne Dalmacije. "Urednik Slobodne morao je barem neke tvrdnje provjeriti prije nego je pustio članak", kazao je Dvornik, "i to upućuje da je riječ o naručenom pamfletu".

Smjena gradonačelnika na pola mandata, predviđena je prvim koalicijskim sporazumom dok je u njezinu sastavu bio i HSLS koji je iz koalicije istupio početkom godine. Tadašnji član HSLS-a Miroslav Buličić, dosadašnji dogradonačelnik, u tom je sporazumu naveden kao kandidat za gradonačelnika. Buličić je u međuvremenu napustio HSLS i sada se na to mjesto kandidira kao nezavisni kandidat, a gradonačelnik Slobodan Beroš imenovan je za novog konzula Republike Hrvatske u New Yorku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara