HNS će Saboru predložiti Zakon o neposrednom izboru gradonačelnika

HRVATSKA narodna stranka (HNS) predstavila je danas svoje prijedloge dvaju zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave koje će sutra uputiti u saborsku proceduru.

Tim se zakonskim prijedlozima HNS zalaže i za neposredni izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, izjavio je danas novinarima potpredsjednik HNS-a Dragutin Lesar.

Naveo je da predlažu proširenje instituta nespojivosti obnašanja različitih dužnosti, pa primjerice jedna osoba ne bi istovremeno mogla biti član predstavničkog tijela u nekoj jedinici, zastupnik u Hrvatskom saboru ili član poglavarstva iste ili druge jedinice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj je predloženih odredaba postići neposredni utjecaj građana, a ne političara na izbor čelnika lokalne razine, te naglasiti važnost osobne odgovornosti za uspješno funkcioniranje izvršne vlasti u lokalnim i regionalnim sredinama, drže u HNS-u.

Prijedlozima tih zakona, istaknuto je na konfrenciji za novinare, želi se demokratizirati politički sustav, stabilizirati političke odnose onemogućavanjem čestih ponavljanja izbora i omogućiti većem broju sposobnih da se angažiraju u političkom i gospodarskom životu lokalnih sredina.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da će se u Saboru založiti za prihvaćanje tih zakonskih tekstova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara