HNS: država krivac za neodgovarajuću vatrozaštitu

Voditelj odjela ZOPa (tvrtke za zaštitu od požara) Stanko Vovk na današnjoj je konfrenciji za novinare HNSa ustvrdio da je "država osnovni krivac za neadekvatnu vatrozaštitu, jer je inertna u postupcima izmjena zakonskih akata, koji su zastarjeli.

"Vlada se sada uzbunila zbog požara iako već 10-15 godina govorim da se u Hrvatskoj mora promijeniti pravna regulativa", rekao je Vovk.

Dodao je da se Vlada još nije očitovala koju razinu vatrozaštite želi.

Naveo je da 40 posto općina i gradova još uvijek nije izradilo procjene ugroženosti od požara i plan zaštite od požara, iako im je rok bio do 1994.

Na pitanje, smatra li ispravnim što je Vlada cijelu odgovornost prebacila na lokalnu samoupravu, Vovk je odgovorio da je apsolutno protiv toga jer gradovi, a posebice općine nemaju novaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer naveo je kako je za jedno općinsko Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) potrebno milijun i pol kuna, a za grad i do deset puta više.

Također je ocijenio da se adekvatno ne sankcionira neprovođenje mjera zaštite od požara u državnim šumama.

Predstojnik Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Poglavarstva grada Zagreba Josip Janeš rekao je da je zagrebačka Skupština donijela odluku o protupožarnoj zaštiti u privatnim šumama, dok se u šumama u državnom vlasništvu protupožarnom zaštitom bave Hrvatske šume i PP Medvednica.

Riječ je o 15.000 hektara šuma u privatnom vlasništvu i najveći je problem što su razdijeljene na jako male čestice, a niti jedan od 41.000 vlasnika nema gospodarsku osnovu na temelju koje se provode mjere protupožarne zaštite, zaključio je Janeš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara