HNS: HDZ je na civilizacijskoj razini postao bliska stranka

Čelnici HNSa ocijenili su da je HDZ "na civilizacijskoj razini postao bliskom strankom jer i on danas prihvaća standarde građanske jednakosti pred državnim institucijama, za što se HNS oduvijek zauzimao".

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je na današnjoj konfereciji za novinare, nakon sjednice Središnjeg odbora na kojoj su razmatrani rezultati nedavno održanih parlamentarnih izbora i kako će se ta stranka profilirati, da se HDZ-ovim prihvaćanjem civilizacijskog standarda građanske jednakosti dogodio pomak naprijed za Hrvatsku i da se to pitanje skida s dnevnog reda kao ideološko pitanje. No, provedba tih standarda, dodala je, još dugo će biti na dnevnom redu.

Takvim se promjenama nakon parlamentarnih izbora, smatra i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić, HNS i HDZ postavljaju kao dva pola na političkoj sceni. "Suprotstavljamo se pokušajima da nas se svrstava u ekstreme po kojima su, tobože, dva pola HSP i HNS", rekao je Čačić.

Čačić i Pusić misle da u sljedećem razdoblju upravo HNS može postati nositeljem "razmrvljenoga lijevog centra", te da to treba pretočiti u snažne brojeve. Podsjetili su da je HNS i na područjima gdje nije imao podružnice na izborima osvojio 3,5 posto glasova (i u gradu i na selu), a oko devet posto ondje gdje stranka ima podružnice.

Iako u HNS-u priznaju da je SDP i dalje relevantna politička snaga u Hrvatskoj, Pusić smatra da SDP treba u novonastaloj političkoj poziciji odrediti svoj identitet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ovci drže da je SDP i dalje mogući partner HNS-u na svim razinama, ali da SDP-ov identitet nije jasan jer je i tradicionalno pitanje ljevice i desnice u Hrvatskoj skinuto s dnevnog reda.

Također misle da treba vidjeti koje ljude SDP može ponuditi za budućnost u kojoj će za HNS biti primarno pitanje sposobnosti, što, kako su istaknuli Čačić i Pusić, najmanje nedostaje HNS-u, te su podsjetili na po njima "neusporedivo bolje rezultate HNS-a u prošloj Vladi".

Čelnici HNS-a, na upit novinara, odbili su mogućnost buduće koalicije s HDZ-om.

Na pitanje - smatraju li da je HDZ dosegnuo civilizacijsku razinu i u načinu na koji je predsjednik države Stipe Mesić umirovio tjelohranitelja premijera Ive Sanadera, bojnika Stipu Čačiju da bi ga se moglo imenovati pomoćnikom ministra unutarnjih poslova - Čačić i Pusić su istaknuli kako to nije pitanje civilizacijske razine o kojoj su govorili.

No, dodali su kako je riječ o potezu koji je krajnje upitan. Čačić je rekao da je predsjednik Mesić pronašao kako se može "pristojno izići iz te marginalne situacije" te da bi ponavljanja takvih slučajeva mogla sadržajno ući i u "civilizacijsku razinu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara