HNS o cijenama vrtića: Država mora stvoriti uvjete za rast nataliteta

HNS o cijenama vrtića: Država mora stvoriti uvjete za rast nataliteta

Foto: Mišo Lišanin / Cropix

"CIJENA vrtića nije samo tehničko i organizacijsko pitanje, već prije svega političko pitanje i pitanje programa bilo koje vlasti", kazala je Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a u Hrvatskom saboru na danas održanoj konferenciji za medije.

"U pronatalitetnoj, proaktivnoj demografskoj politici, u zemlji čiji broj stanovnika pada jednako kao i broj živorođene djece, ljudima se moraju stvarati uvjeti u kojima mogu imati djecu pri čemu je jedan od bitnih uvjeta dostupnost vrtića i mogućnost da svatko svoje dijete može poslati u vrtić. Vrtić je predškolska institucija koja nije samo pitanje čuvanja djece već i socijalizacije, odgoja, učenja i druženja sa vršnjacima u najranijoj dobi, te je stoga to pitanje odgajanja budućnosti jednog društva", izvijestili su i danas pute priopćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovakva politika koja vrtiće čini nedostupnima pojedinim obiteljima politički je stav koji mi ne prihvaćamo. HNS smatra da Hrvatska mora voditi računa o svojoj natalitetnoj politici, a način na koji se to mora raditi je upravo stvaranje uvjeta za rađanje djece. U tim uvjetima vrtići imaju jednu od glavnih uloga", poručuje Vesna Pusić.

Potpredsjednik HNS-a, Jozo Radoš govorio je o potrebi decentralizacije Zagreba i jačanja lokalne i mjesne samouprave pri čemu je naglasio kako se unatoč svijesti o lošem funkcioniranju mjesne samouprave u Zagrebu ništa ne čini po tom pitanju jer ne postoji temeljna politička odlučnost da se poveća njena nadležnost.

"Mi ćemo se zalagati i na državnoj i na gradskoj razini da se do novih lokalnih izbora zakonski ojača mjesna samouprava time što će se olakšati njena organizacija i povećati njena nadležnost, te izvorni prihodi kojima se mora omogućiti da se troše na pravi način kako bi se programi i stvarali i provodili u skladu s načelom supsidijarnosti po kojem sve što se može riješiti na nižim razinama, treba tamo i riješiti", govori Radoš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara