HNS poziva MOST: Ne dopustite da se zdravstvo vrati korak unatrag

HNS poziva MOST: Ne dopustite da se zdravstvo vrati korak unatrag

Foto: FAH

ČLANICA Predsjedništva HNS-a i saborska zastupnica Nada Turina-Đurić ocijenila je u  kako se može očekivati pad zdravstvenog standarda građana ako se provedu najavljene reforme koje dolaze iz HDZ-a te je pozvala Most i posebno njegovu saborsku zastupnicu Ines Strenja-Linić, kao stručnjakinju za zdravstvo, da kao korektiv HDZ-a ne dopusti da se zdravstvo "vrati korak unatrag", nego da se sustav unaprijedi. 

Nada Turina-Đurić istaknula je na konferenciji za novinare da se hrvatski zdravstveni sustav temelji na ideji da zdravlje pripada svakome i da je zdravstvena usluga jednako dostupna svima tako da, kako je rekla, nema mjesta za selektivne pristupe po kojima bi se korištenje zdravstvenog sustava temeljilo na tome tko je koliko bogat ili siromašan. Hrvatski zdravstveni sustav je jedan od temeljno najbolje postavljenih sustava u Europi, kopiran je u mnogo naprednijim zemljama te je visoko ocijenjen od Svjetske zdravstvene organizacije pa je svako odstupanje od njega neprihvatljivo, rekla je.

Komentirajući najave mogućeg osnutka ministarstva demografske obnove, Turina-Đurić rekla je kako je to vjerojatno opravdano, ali se, ocijenila je, u interesu demografske obnove ne može razmišljati o rigidnim potezima kao što su zabrana pobačaja, otežavanje postupaka potpomognute oplodnje ili ukidanje pedijatrijskih ambulanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Interesnog odbora za zdravstvo HNS-a Primorsko-goranske županije Branka Milojević rekla je kako to tijelo smatra da nisu potrebne korjenite promjene u zdravstvenom sustavu, nego samo korekcije. Dodala je da se promjene u zdravstvu već događaju te kako je nužno da se na leđa građana ne stavlja dodatni teret koji oni ne mogu podnijeti.

Ginekologinja Jasna Gobić istaknula je na konferenciji za novinare da su svi ginekolozi protiv namjernog prekida trudnoće, ali su mnogi za to da se odluka o tome ne zabranjuje ženi.

"Mi smo tu da to učinimo na siguran način", rekla je u vezi s aktualnom temom zabrane pobačaja. "Većina zemalja ne zabranjuje pobačaj jer se utvrdilo da je nemoguće prisiliti ženu da zadrži dijete u njoj neprihvatljivim okolnostima", istaknula je Jasna Gobić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara