HNS traži istragu afere Kamen Ingrad, Vlada odbacila optužbe

HNS traži istragu afere Kamen Ingrad, Vlada odbacila optužbe

KLUB zastupnika HNS-a drži da bi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo ispitati aferu Kamen Ingrad.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, Povjerenstvo treba utvrditi i jesu li u sukobu interesa akteri te afere, a kojima HNS smatra premijera Ivu Sanadera, predsjednika HSP-a i osječkog gradonačelnika Antu Đapića te požeško-slavonskog dožupana Vladu Zeca, člana HSP-a.

"Povjerenstvo u svakom slučaju mora ispitati cijelu aferu i sve aktere - Ivu Sanadera, Antu Đapića i Vladu Zeca", izjavio je HNS-ovac Antun Kapraljević na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Istaknuo je da Povjerenstvo ima obvezu ispitati jesu li spomenuti državni dužnosnici u sukobu interesa te ih sankcionirati utvrdi li se da jesu.

Kapraljević je ocijenio da Povjerenstvo aferi Kamen Ingrad treba pristupiti bez prethodne prijave, a ako to ne učini, sam će, kaže, podnijeti prijavu, odnosno zahtjev da se provede postupak utvrđivanja sukoba interesa.

Spornim smatra to što je Vlada otpisala Kamen Ingradu dio dugova, a za drugi dio Zecu omogućila da ga otplati u četiri rate, što on nije učinio.

Kapraljević je podsjetio na odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa po kojima državni dužnosnici svoju dužnost ne mogu koristiti za svoj ili probitak s njima povezane osobe, da ne mogu tražiti, prihvatiti ili primiti vrijednost ili uslugu.

No, uvjeren je da su Kamen Ingradu dugovi otpisani kako bi se očuvala koalicija HSP-a i HDZ-a na lokalnoj razini, o čemu, tvrdi, svjedoči i Đapićeva izjava da je politički dužnik Zeca.

"Đapićeva intervencija kod otvaranja kamenoloma savez je HSP-a i HDZ-a isklesan u kamenu, a na račun poreznih obveznika", ocijenio je, dodavši da Sanader ne može svoju dužnost predsjednika HDZ-a pretpostaviti premijerskoj, nauštrb interesa poreznih obveznika.

Ne mogu se, kaže Kapraljević, prihvatiti tvrdnje da su Kamen Ingradu dugovi otpisani kako bi se očuvala radna mjesta u toj tvrtki, "jer ako se nekome opraštaju dugovi, to nije zaštita radnih mjesta, već pogodovanje određenim strukturama".

Maček odbacio sumnje da je Vlada pogodovala Kamen Ingradu

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček odbacio je danas sumnje HNS-ovaca i svih drugih koji govore da je Vlada pogodovala tvrtki Kamen Ingrad te da je premijer Ivo Sanader zbog toga u sukobu interesa.

"Naravno da nikakvog sukoba interesa nema, niti premijera Sanadera kako to ističu gospoda iz HNS-a na tiskovnoj konferenciji, niti pak bilo koga drugoga iz Vlade", izjavio je Maček novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasio je da je požeško-slavonski dožupan i bivši vlasnik Kamen Ingrada Vlado Zec samo jedan od 200 koncesionara kod kojih se utvrdilo da su ilegalno eksploatirali mineralne sirovine.

Vlada je, kaže Maček, svima njima, pod potpuno istim uvjetima, naložila da u roku od godinu dana moraju ishoditi lokacijsku dozvolu za eksploatacijska polja, te da svoje dugove prema državi mogu izvršiti u ovršnoj otplati.

Napomenuo je da je Državni inspektorat utvrdio da je od 2000. do 2003., za vrijeme bivše Vlade koja, tvrdi Maček, nije pokrenula adekvatne postupke, bilo ilegalne eksploatacije u kamenolomima, eksploatacijskim poljima za pijesak te kod koncesionara koji eksploatiraju vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državni inspektorat utvrdio je bruto iznos toga duga, a prema Zecu on iznosi više od 60 milijuna kuna bruto, ali s obzirom da u tom iznosu nisu ukalkulirani i troškovi ekspolatacije, naknadnom analizom i suradnjom s Državnim odvjetništvom utvrđeno je da Zec duguje 34 milijuna kuna, rekao je Maček.

Upitan kako komentira sumnje da taj dug nije i neće biti vraćen državi, odgovara da oni koji u to sumnjaju očito nisu upoznati s materijom o kojoj govore.

"Naravno da se Vlada osigurala zadužnicama, naravno da je taj dug moguće naplatiti i naravno da će se naplatiti onako kako je to zakonom propisano", istaknuo je.

Za današnje najave HNS-a kako će, ako to ne učini Povjerenstvo, sami pokrenuti postupak utvrđivanja sukoba interesa kod premijera Sanadera, Ante Đapića i Zeca, Maček je kazao - "vrlo je neozbiljno, vrlo neodgovorno i na osnovu vrlo paušalnih ocjena da si neki ljudi daju za pravo pokretati ovakve postupke".

"Naravno, argumentima ćemo dokazati da to apsolutno ne stoji i da je ovo samo pokušaj skupljanja jeftinih političkih bodova", dodao je.

Odbacio je i kritike da je Vlada tajila svoje postupanje s dugom Kamen Ingrada, rekavši da je riječ o uobičajenim tehničkim stvarima, odnosno dogovorima između Državnog odvjetništva, odnosno države, i dužnika prema državnom proračunu.

Maček je izvijestio da je Ministarstvo financija, kako bi spriječilo daljnju nelegalnu eksploataciju mineralnih sirovina, napravilo cjelovit registar svih koncesija u Hrvatskoj.

Povjerenstvo za sukob interesa razmotrit će slučaj Kamen Ingrada

Predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Josip Leko najavio je da će Povjerenstvo razmotriti slučaj tvrtke Kamen Ingrad, ali nije želio kazati hoće li i pokrenuti postupak utvrđivanja sukoba interesa, odnosno ispitati jesu li državni dužnosnici pogodovali toj tvrtki.

Leko je novinarima rekao da o pokretanju postupka Povjerenstvo može odlučiti samo na sjednici, ali i dodao da je slučaj Kamen Ingrad, postupak Vlade i županije u tom slučaju "medijski i za građane interesantan" i da će ga Povjerenstvo svakako razmotriti.

"Ako stigne prijava potpisana od Kapraljevića (čelnik HNS-ova Kluba zastupnika Antun Kapraljević), siguran sam da će Povjerenstvo postupiti po zakonu i Pravilniku, bez obzira o kojem se dužnosniku radi", rekao je Leko.

Podsjetio je da je Povjerenstvo, jednom od svojih ranijih odluka, utvrdilo da su predsjednik Skupštine Požeško-slavonske županije Anto Bagarić i dožupan Vlado Zec bili u sukobu interesa, također vezano uz Kamen Ingrad.

Zamoljen da, kao SDP-ovac, komentira izjave glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka da je za slučaj Kamen Ingrada i drugih koncesionara koji su ilegalno eksploatirali mineralne sirovine kriva i bivša Vlada "jer nije adekvatno postupala", Leko je rekao da je to tipično ponašanje ove Vlade kojoj je za sve u čemu je se ulovi s prstima u pekmezu kriv netko drugi.

"Sve da su i istinite Mačekove tvrdnje, Vlada je imala obvezu zaštititi javni interes, bilo da je riječ o Kamen Ingradu ili nekom drugom. Ako je, pak, odlučila zaštititi Kamen Ingrad to nije trebala skrivati", dodao je.

Kapraljević je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da bi Povjerenstvo trebalo ispitati aferu Kamen Ingrad i utvrditi jesu li Zec, premijer Ivo Sanader te čelnik HSP-a Anto Đapić u sukobu interesa, uvjeren da je Vlada pogodovala Zecu, inače članu HSP-a i bivšem vlasniku Kamen Ingrada, kako bi očuvala koaliciju HDZ-a i HSP-a na lokalnoj razini.

HSP-ovac Pero Kovačević je nakon te pressice novinarima rekao da Kapraljevićeve izjave "nalikuju lakrdiji jer su HNS-ovci rodonačelnici sukoba interesa u Hrvatskoj".

"Ovo što govore o Đapiću nema nikakve veze sa stvarnošću jer Đapić niti je član Vlade niti može utjecati na Vladu. Vlada je sve u slučaju Kamen Ingrada i drugih poput Konstruktora i sličnih kamenoloma koji su ilegalno radili rješavala po propisima koje je donijela bivša Vlada", rekao je Kovačević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara