HNS zamjera Vladi nelikvidnost i zaustavljenje EU reformi

ČELNICI Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić i Radimir Čačić danas su uputili kritiku Vladi premijera Ive Sanadera zbog kako su ocijenili, nejasne gospodarske, razvojne i socijalne politike najviše zamjerajući što se u "prvih sto dana" ponovno javio problem nelikvidnosti te zaustavio proces približavanja Hrvatske EU.

"Dramatično je obustavljena svaka harmonizacija hrvatskih zakona sa zakonima EU", ustvrdila je predsjednica HNS-a Vesna Pusić na konferenciji za novinare napominjući kako je upravo dovođenje europskih standarda i zakonodavstva u Hrvatsku glavni posao u približavanju naše zemlje EU.

Dodala je da je u Hrvatski sabor dosad stiglo svega nekoliko zakona vezanih uz to premda ih do kraja godine treba "harmonizirati" 170.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tu se vidi marginalizacija Hrvatskog sabora koji funkcionira kao pomoćni kolosjek, a ne kao glavno mjesto reformi", rekla je napominjući i kako u Sabor stižu uglavnom oporbene inicijative, dok se one Vladine, ako ih i ima, događaju negdje drugdje.

"Tretiranje Vlade kao uspješne ako je prihvatila tek minimalne standarde EU, poput suradnje s Haaškim sudom, je neodgovorno", ocijenio je i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić.

Smatra kako "na razini geste sve još donekle pristojno izgleda, dok na razini sadržaja nije učinjeno ništa ili je pak učinjena šteta". Osvrnuo se na stanje u gospodarstvu, navodeći podatak da je "u veljači gospodarski rast srozan na dva posto, nakon što je dvije godine zaredom bio na 5,2 i 4,3 posto". Uz to, dodao je, sada imamo ono najgore što se u gospodarstvu može desiti: nelikvidnost sa stagnacijom. "Bauk 1999. je opet tu, jer kad država prestane plaćati tada i njezini partneri prestaju plaćati kooperante, kooperanti dobavljače i otvara se spirala nelikvidnosti i nepoštivanje obaveza, a u takvoj se situaciji HDZ savršeno snalazi", ustvrdio je Čačić. "Vraćamo se u dobro poznate vode nesposobnosti i kriminala", ustvrdio je. Također je naglasio kako se rješavanje problema nelikvidnosti i drugi uspjesi predhodne Vlade sada nastoje uprljati.

Predsjednik Kluba HNS-a Dragutin Lesar se požalio da se u Saboru stopiraju HNS-ovi zakonski prijedlozi koji se odnose na bolji ustroj lokalne samouprave, od financiranja do neposrednog izbora gradonačelnika, te da se u saborskim odborima radi "kao u vrtiću" jer se o svim zakonskim prijedlozima treba prvo vidjeti što misli Vlada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara