HNV pozdravio osnivanje Koordinacijskog tijela srpske manjine u Hrvatskoj

PREDSTAVNICI hrvatske manjine u Srbiji pozitivno su ocijenili osnivanje Koordinacijskog tijela srpske manjine u Hrvatskoj i istaknuli potrebu međusobne suradnje.

"Sasvim je jasno da krovna tijela Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji moraju surađivati jer su nam interesi u domicilnim zemljama isti", izjavio je za Hinu predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i član Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG (HNV) Petar Kuntić.

Interesi obje manjine isti su na području službene uporabe jezika, obrazovanja i informiranja, objasnio je, dodajući kako će ratifikacija Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina u obje zemlje pozitivno utjecati na poštivanje zajamčenih manjinskih prava.

Osnivanje novoga krovnog tijela Srba u Hrvatskoj pozdravio je i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk koji je izrazio nadu da će i "Hrvati u Srbiji konačno ostvariti svoja prava glede očuvanja identiteta i imati svoju zastavu, simbole i himnu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Premda još uvijek ima istupa nacionalne nesnošljivosti prema Hrvatima duboko sam uvjeren da su europski standardi pred očima državnog vodstva u Republici Srbiji, a to obećava pozitivne pomake u bolju europsku budućnost", zaključio je Lazo Vojnić Hajduk.

Predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj u subotu su osnovali Koordinacijsko tijelo, za predsjednika su izabrali Milorada Pupovca, a usvojena je i zastava srpske manjine u Hrvatskoj.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara