Hoćemo li danas čuti pravu istinu o kornatskoj tragediji?

JAVNOSTI će danas konačno biti predstavljeno izvješće o kornatskoj tragediji koje je sastavila stručna radna skupina. Za najveću poslijeratnu tragediju u Hrvatskoj u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio je samo Frane Lučić, navodilo se nekoliko stvari kao mogući uzrok poput goriva iz helikoptera, eksplozije spremnika s gorivom ili eksplozija napalm bombe zaostale iz vježbe NATO-a.

U travnju je Povjerenstvo za istragu kornatske tragedije završilo svoje stručno izvješće na 600 stranica, koje je upućeno Vijeću za nacionalnu sigurnost. Povjerenstvo je ustvrdilo kako je do tragedije došlo zbog "prirodnih pojava", a ne zbog ljudske pogreške.

Povjerenstvo je bilo sastavljeno od 53 stručnjaka za razna područja, a zadaća mu je bila utvrditi okolnosti pod kojima su vatrogasci stradali na Velikom Kornatu. U više od pola godine, koliko je Povjerenstvo radilo na slučaju, provedene su brojne analize, vještačenja te proračuni. Stručnjaci su osim samog uzroka požara razmatrali i meteorološke prilike, konfiguraciju terena i vegetaciju.

Osim prirodnih, pod istragom su se našli i ljudski faktori, kao što su sustav veza, upravljanja i zapovijedanja te spašavanje i medicinska skrb. Stručnjaci su proučavali i jesu li vatrogasci bili dobro opremljeni, odnosno jesu li na sebi imali odgovarajuću zaštitnu odjeću i obuću, na koji način ih je vatra zahvatila te što je dovelo do njihove smrt.

Podsjetimo, preliminarni rezultati istrage ukazuju na to kako je do tragedije došlo najvjerojatnije zbog izbijanja takozvanog eruptivnog požara. Svi navodi o tome da je iz vojnog helikoptera koji je prevozio vatrogasce curilo gorivo te da je to dovelo do tragedije, opovrgnuti su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi krivci se zataškavaju

Otac poginulog vatrogasca Dine Klarića, zapovjednika vatrogasne postrojbe stradale na Kornatu, novinarima je nakon sastanka u ožuku s predsjednikom Stjepanom Mesićem kazao kako obitelji vatrogasaca nisu zadovoljne istragom, jer vjeruju da se neke stvari zataškavaju.

Joško Klarić je kazao kako Dražen Slavica, zapovjednik Vatrogasne jedinice Šibensko-kninske županije, ne može biti jedini krivac za kornatsku tragediju, a drugi se krivci "zataškavaju i ne žele u javnosti prihvatiti odgovornost za svoje postupke". Klarić smatra kako su ostavke nakon kornatske tragedije trebali podnijeti neki generali kao i nadležni u ministarstvima.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara