HOCKNEY PREDSTAVLJA SVOJE PRVE AKVARELE

Slavni britanski umjetnik David Hockney najavio je za sljedeću godinu izložbu na kojoj će predstaviti svoje prve akvarele.

Iako je ranije slikarsku tehniku akvarela opisivao kao sredstvo slikara-amatera, sad je izjavio da je potrebno vrijeme za istraživanje akvarela, otkrivši da je i sam imao za to priliku i sad je oduševljen.

Na izložbi će biti predstavljeni portreti londonskih filmskih redatelja Toma i Charlesa Guarda te djelo pod nazivom ´John i Robbie: dvojica braće´, javlja BBC.

Hockney (64) nije ipak nazvao slike akvareli, a izložbu je naslovio ´Slike na papiru´.

Slike su velikog formata, a izrađene su od četiri komada papira, s time da ih je Hockney izradio bez prethodnih skica, nakon što su mu modeli pozirali sedam sati.

Umjetnik je poznat po svojoj tradiciji eskperimentiranja s novim umjetničkim tehnikama i nedavno je izradio djela na fotokopirnom automatu u boji i faks mašini, a bavio se i kompjutorskim dizajnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hockney je dobio inspiraciju za akvarel nakon posjeta izložbi poznatog francuskog umjetnika Thomasa Girtina, preminulog 1825., sa samo 27 godina.

Nakon što se sam okušao u toj slikarskoj tehnici, Hockney je prema narudžbi National Portrait Gallery 1998. naslikao portret operne zvijezde Sir Georgea Christieja i njegove žene.

Tijekom posjeta Norveškoj i Islandu ljeti slikao je pejzaže. Želio je slikati skandinavsko ljeto jer su dani tamo tako dugi.

´U lipnju sunce nikada ni ne zalazi, a priroda se može slikati 24 sada dnevno s prekrasnim svjetlom i dugim sjenama´, izjavio je umjetnik.

Prema njegovim riječima kamera nije dovoljno sofisticirana da bi uhvatila prave karakteristike tog svjetla - to mogu učiniti samo slikari.

Hockneyjeva 42 akvarela bit će predstavljena u londonskoj galeriji Annely Juda Fine Art od 17. siječnja do 1. ožujka te u National Portrait Gallery od 16. siječnja do lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara