Hodak: Mesić se prekasno sjetio da s dilanjem brijunskih transkripata nema nikakve veze

Hodak: Mesić se prekasno sjetio da s dilanjem brijunskih transkripata nema nikakve veze

Foto: Vlado Kos / Cropix

"NEMA šanse da se sruši teza o zločinačkog pothvatu hrvatskim generalima. Kada se utakmica završi, ona se više ne može dobiti. Drugostupanjskom presudom možemo dati nove dokaze koji mogu smanjiti kaznu generalima, ali zločinački pothvat će ostati pravomoćna činjenica koji Hrvatska više ne može oboriti nikakvom diplomatskom olujom", kazao je jutros odvjetnik Zvonimir Hodak komentirajući hašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

Odvjetnik drži da će kazna generalima sigurno biti ublažena, ali da će zajednički zločinački pothvat ostati, te da će se ta presuda uvijek izvlačiti i davati Hrvatskoj na znanje, što će, kako je kasnije ustvrdio, dodatno biti potvrđeno sa presudom šestorici Hrvata za BiH.

Granić se uzda u moć Amerikanaca

S njegovim se mišljenjem nije složio nekadašnji ministar vanjskih poslova i svjedok obrane u Haagu Mate Granić koji najveći hrvatski adut vidi upravo u američkoj podršci redarstveno-vojnoj akciji Oluja. "Ovdje treba jasno kazati da Amerikancima ne odgovara kategorizacija zločinačkog pothvata jer je završetak rata na ovim prostorima najveći uspjeh Clintonove administracije. Ja dakle, smatram da ima prostora za diplomaciju, ali treba pomoći odvjetnicima u svemu onome što se sada može učiniti", kazao je bivši ministar vanjskih poslova uvjeravajući kako ništa od ovoga ne govori napamet. "Ja znam kako oni to rade (Amerikanci, op.a.). Zalažem se za tihu vrhunski kompetentnu diplomaciju o kojoj se javno ne govori ništa", kazao je.

Hrvatska ima poltronsku diplomaciju

"Hrvatska bi morala imati diplomaciju za to, ali ona je nema, već ima poltronsku diplomaciju. Mi bismo morali imati snažnog i karizmatičnog šefa diplomacije, ali ga ne vidimo", replicirao mu je Hodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Granić se ponovno vratio na političke utjecaje na Haški sud  tvrdeći da je istog bilo i na istražitelje i na tužiteljstvo. "Oluja je bila akcija koja je praktički omogućila da se zaustavi rat i pobijedi Miloševića, Karadžića i ostale, i to je kontekst kojeg u nikakvom obliku ne spominje presuda, već se promatra samo kao da je Tuđman jedne večeri rekao: 'Ajmo protjerati Srbe'", smatra Granić dodajući kako bi, da nije bilo Oluje, Bihać bio druga Srebrenica.

"Mesić bi želio pobijediti u utakmici koja je davno završila"

Komentirajući demanti bivšeg predsjednika Stipe Mesića da je on Haškom sudu dostavio famozne brijunske transkripte koje mnogi drže glavnim dokazom tužiteljstva, Hodak je ustvrdio kako je Mesić do sada imao na desetke prilika demantirati ono za što ga se vrlo otvoreno optuživalo. "On se nije oglasio do danas. Sada se sjetio da s tim nema nikakve veze . Ja mislim da se malo prekasno toga sjetio, mogao je to do sada demantirati deset puta", ustvrdio je odvjetnik koji drži da bivšem predsjedniku Mesiću u prilog ne ide ni snimka posjeta novinara BBC-a Pantovčaku gdje ih je Mesić proveo kroz predsjedničke dvore.

"Ta snimka se vrtjela godinama kada je treći ili četvrti kanal BBC-a došao na Pantovčak. Pokazivali su se određeni dokumenti, snimalo se, pazite u predsjedničkom uredu, i ako laže koza, ne laže rog. Mesić danas može pričati što hoće, ali puštati engleske novinare u predsjedničke dvore i pokazivati im transkripte? Vidjelo se da oni s tim mogu raspolagati kao da je to samoposluživanje. Postoji snimka o tome, koja ga (Mesića, op.a.) debelo demantira. On bi želio pobijediti u utakmici koja je davno završila", oštro je kritizirao Mesića.

"Sudac Orie je davno donio presudu"

Da je suradnja s Haški sudom političko pitanje, mišljenja je bivši ministar Granić. "To je pitanje par excellence nacionalne sigurnosti. Beograd je pregovarao o svakom dokumentu koji je trebao ići u Haški sud, i s Carlom del Ponte neke stvari uspio ispregovarati", ističe Granić.

Komentirajući rad obrane, Hodak je ustvrdio da su odvjetnici dobro obavili svoj posao, no tvrdi da je u glavi suca Oriea presuda već davno bila donesena, a kasnije i napisana.

U emisiji Hrvatskog radija nije se razgovaralo o žrtvama koje su pobijene nakon Oluje niti o tome tko je dogovaran za ubijenih 600 ljudi, uglavnom u kolonama nakon vojno-redarstvene akcije ili su živi zapaljeni u kućama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara