Holbrooke: u BiH uspjeh, Kosovo slabo napreduje

Holbrooke: u BiH uspjeh, Kosovo slabo napreduje
MEĐUNARODNA zajednica ostvarila je uspjeh u Bosni i Hercegovini koja je na dobrom putu izgradnje stabilne države, dok je na Kosovu, zbog nerješavanja statusa pokrajine, ostvaren slab napredak, rekao je u četvrtak u Washingtonu bivši američki predstavnik pri Ujedinjenin narodima Richard Holbrooke.

Richard Holbrooke, glavni američki pregovarač u Daytonu i bivši veleposlanik pri UN-u, zajedno s Bernardom Kouchnerom, bivšim UN-ovim upraviteljem Kosova, posjetio je u listopadu BiH, Srbiju i Kosovo.

U BiH je ostvaren zanačajan napredak, a na Kosovu slab zahvaljujući nerješavanju statusa pokrajine, rezimirao je Holbrooke rezultate posjeta govoreći u četvrtak u washingtonskom institutu Vijeća za inozemne odnose.

On je kazao kako su u BiH osam godina nakon Daytona ostvareni američki strateški ciljevi. Okončan je rat, postavljeni temelji za miroljubivu, multietničku državu, jača trgovina i promet preko etničkih granica, ponovno se javljaju međuetnički brakovi, naveo je Holbrooke argumente za svoju ocjenu. "Ova zemlja ima izgleda", zaključio je.

Holbrooke je, međutim, upozorio da u BiH još uvijek postoje problemi koje treba riješiti, a najveći među njima je postojanje tri etnički utemeljene vojske što je najveća pogreška Daytonskog mirovnog plana.

On je naveo kako je najveći neuspjeh u BiH što još uvijek nisu uhićeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić. "Dok se Karadžić i Mladić ne uhite nema pune stabilnosti BiH", ustvrdio je Holbrooke.

Holbrooke je ipak naglasio da iz BiH ne treba povlačiti snage NATO-a sve dok posao do kraja ne bude obavljen, prije svega dok se ne riješi problem tri vojske u jednoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naveo je i druge probleme, poput slabe ekonomije i činjenice da se još uvijek 60 posto bruto domaćeg proizvoda ostvaruje u vladinom sektoru, što je, tvrdi, neizravna dozvola za krađu s obzirom na korumpirane političke stranke koje dominiraju javnim sektorom.

Holbrooke je pozvao na nastavak partnerstva SAD-a i Europske unije u BiH koje je do sada pokazalo uspjeh.

Glede Kosova, smatra da je ostvaren vrlo malen napredak u rješavanju dva glavna problema: određivanju konačnog statusa Kosova i prenošenja ovlasti na njegovo stanovništvo.

"Za BiH znamo da je država, ali za Kosovo ne znamo što je", rekao je Holbrooke naglašavajući kako UN i EU presporo pristupaju tom pitanju.

Glede statusa Holbrooke je kazao kako je u Beogradu rekao da Srbi moraju birati između Kosova i Europe. "Kosovo je otišlo", kazao je u Vijeću za inozemne odnose dodajući da više "nikada neće biti dio Srbije".

Ustvrdio je kako Albanci neće stati dok ne dobiju ono što žele jer nakon stoljeća srpske represije na Kosovu teže potpunoj neovisnosti.

Holbrooke je, odgovarajući na pitanje međusobne povezanosti pitanja statusa Kosova i stanja u drugim državama bivše Jugoslavije, rekao kako smatra da odvajanje Kosova od Srbije ne bi ugrozilo opstanak Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je kako zabrinjava položaj srpske manjine na Kosovu i da bi ukoliko bi s Kosova otišlo 20.000 vojnika NATO-a Albanci odmah izvršili etničko čišćenje preostalih Srba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara