Holkeri i Rexhepi objavili standarde za Kosovo

Dokument o osnovnim standardima koje kosovske institucije moraju ispuniti prije početka pregovora o konačnom statusu Kosova objavili su u srijedu u Prištini civilni upravitelj UNa Harri Holkeri i kosovski premijer Bajram Rexepi.

"Standardi Kosova", dokument je koji na osam stranica govori o obvezama pri djelovanju pravne države, vladavini prava, slobodnom kretanju svih građana, povratku i reintegraciji iseljenih, gospodarstvu, imovinskim pravima, dijalogu s vlastima u Beogradu i Kosovskom zaštitnom korpusu.

Na svečanosti predstavljanja dokumenta bili su nazočni predstavnici kosovskih i međunarodnih institucija, i politički čelnici ali ne i predstavnici kosovskih Srba.

Vlasti u Beogradu i kosovski Srbi ranije su naglasili da se ne slažu s ovim dokumentom jer on, po njihovu mišljenju, izlazi izvan okvira rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN o Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Holkeri je izrazio žaljenje što predstavnici kosovskih Srba nisu danas bili nazočni objavljivanju dokumenta ali je izrazio uvjerenost kako će oni nastaviti suradnju s UNMIK-om i biti dio kosovske vlade kako bi poboljšali životne uvjete svoje zajednice.

Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je ocijenio da ispunjenje ovih standarda predstavlja pripremu Kosova za početak razgovora o konačnom statusu, a što će voditi ka neovisnosti.

Tijekom dana održat će se i prvi sastanci pet radnih skupina za implementaciju osam standarda. U radnim skupinama su predstavnici UNMIK-a i privremenih kosovskih samoupravnih institucija.

(Hina) bb sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara