Hollande nastoji sačuvati jedinstvo Francuske nakon ubojstva svećenika

Hollande nastoji sačuvati jedinstvo Francuske nakon ubojstva svećenika

Foto: FAH

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande pokušava sačuvati jedinstvo zemlje kojoj prijeti vjerske napetosti nakon što su dvojica džihadista u utorak ubila svećenika u crkvi nedaleko od Rouena. U trenutku kad jačaju pozivi da se postrože mjere sigurnosti Hollande je okupio predstavnike raznih crkava.

Jedan napadač je identificiran kao Adel Kermiche, već otprije poznat vlastima zbog pokušaja da ode u Siriju. Od ožujka je bio pod elektroničkim nadzorom nakon što je proveo nekoliko mjeseci u zatvoru. Policija još nije identificirala drugog napadača.

Hollande se u srijedu u Elizejskoj palači sastao s predstavnicima raznih religija koji su od njega zatražili da poveća mjere sigurnosti na mjestima bogoslužja i istaknuli svoje jedinstvo.

Rektor Velike džamije u Parizu Dalil Boubakeur rekao je da su muslimani "zaprepašteni" tim napadom, "bogohulnim svetogrđem".

Nadbiskup Pariza André Armand Vingt-Trois poručio je da francuski vjernici "ne smiju dopustiti da ih se uvuče u političku igru" Islamske države koja "želi dići jedne na druge djecu iste obitelji".

"U napadu na svećenika vidi se što je cilj: dizanje Francuza jedne na druge, napad na religiju kako bi se izazvao vjerski rat", rekao je u utorak premijer Manuel Valls.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hollande je u srijedu održao i sastanak Vijeća za sigurnost i obranu na kojem su razmotrene moguće nove mjere za zaštitu mjesta bogoslužja.

U Francuskoj živi gotovo 5 milijuna muslimana i više od pola milijuna židova.

"Pravi rizik je radikalizacija dijela katoličke javnosti, koja već jednim dijelom koji nije nezanemariv glasa za Nacionalnu frontu", smatra Odon Vallet, francuski povjesničar religija.

"A to je ono što želi Islamska država: podjelu i sukob muslimana i katolika."

Bivši francuski predsjednik i vođa desne stranke Republikanci Nicolas Sarkozy pozvao je vlasti na odlučniji odgovor i provedbu svih prijedloga desnice koji idu za tim da se dodatno postrože antiteroristički zakoni. Hollande je to odbacio ocijenivši da su postojeći zakoni dovoljni i ističući da treba očuvati slobode.  

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve odbacio je prijedlog da se pritvori sve osobe za koje policija zna da su se radikalizirale, upozorivši da bi to bilo neustavno i neučinkovito.

Francuska je u 18 mjeseci doživjela tri islamistička napada - 17 ljudi ubijeno je u siječnju 2015., 130 ih je ubijeno 13. studenoga te su 84 osobe ubijene u napadu 14. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara