Hollywood: Rekordna godina po broju filmskih nastavaka

KAŽE se da sve što je dobro mora završiti, no izgleda da ta izreka ne vrijedi za Hollywood tamo je sve što prvi put osvoji publiku zrelo za svoj nastavak.

Hollywoodski filmski studiji ove godine snimaju rekordnih 25 nastavaka ili filmova koji sadržajem prethode prvom dijelu. Velika navala nastavaka počinje neposredno prije ljeta premijerama filmova "X2: X-Men United" i "Matrix Reloaded".

Nastavci su nekada bili zbrzane kopije prvog filma snimljene kako bi se izvukao koji dolar više na račun prethodnog uspjeha. Studiji su u zadnje vrijeme naučili da ako promišljeno ulože u nastavke od njih mogu dobiti još veću zaradu nego od prvog dijela.

Hollywoodske priče bez kraja pojavljuju se ove godine u rasponu od visokoočekivanih nastavaka "Terminatora", "Tomb Raidera", "Charliejevih anđela" i "Plavuše s Harvarda" do manjih hitova poput "Jeepers Creepers 2" i "Rugrats Go Wild".

Tijekom cijelog ljeta svaki tjedan izaći će barem jedan filmski nastavak, dok će ih iduće jeseni i zime biti hrpa - među ostalim, "Gospodar prstenova: Povratak kralja", "The Matrix Revolutions", "Barbershop 2" i "Mrak film 3".

Neki misle da će doći do zasićenja nastavcima, no Carrie-Anne Moss, koja se vraća u novom "Matrixu" ne misli tako.

"Ne može se generalizirati, već se svaki film treba gledati zasebno. Neki će preokrenuti očima na sami spomen nastavka, a drugih ih neće moći dočekati", smatra ona. "Sve ovisi o tome je li autor samo htio zaraditi novac ili ga je radio promišljeno."

Glumci nisu skloni ponovo glumiti iste likove, jer oni dosade publici ako se previše ponavljaju. Ponekad promjena u karakteru nekog lika može dati novu snagu filmu.

Praksa nastavaka poznata je u Hollywoodu oduvijek - još u doba nijemih filmova snimali su se serijali "The Perils of Pauline", a njima se proslavio i Charlie Chaplin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prednost nastavaka je da publika koja je gledala prvi film može znati što očekuje", rekao je Harrison Ford, koji sa Stevenom Spielbergom i Georgeom Lucasom iduće godine planira snimiti četvrti nastavak "Indiane Jonesa".

"Kad je film uspješan prvi put autori na tržištu dobivaju veću šansu s drugim", dodao je on.

Publika već godinama ima priliku gledati nastavke "Frankensteina", "Dracule", Jamesa Bonda, "Noći vještica", "Petka 13." i "Strave u ulici brijestova". Ubojice iz posljednja dva ove će se godine susresti u filmu "Freddy protiv Jasona".

"Zvjezdane staze" imale su čak deset nastavaka, a "Rocky" pet.

Prije osamdesetih svake godine snimao se jedan do dva nastavka. Broj je rastao prema kraju osamdesetih, dok ih je u 1990. bilo 19. U 2001. bilo ih je samo devet, prošle godine 19, a ove 25.

U sedamdesetima nastavci su bili inferiorni u odnosu na prve dijelove i gubili su na blagajnama. Režirali su ih manje poznati redatelji, a mijenjala se i glavna glumačka ekipa.

Danas to nije tako - sada se zna da su isti redatelj i glumačka ekipa ključni za uspjeh nastavka. S time se slaže i Robert Rodriguez, redatelj oba dijela filma "Spy Kids".

"Ako se isti kreativni tim nađe na nastavku, on može poboljšati ono što nije bilo dobro u prvom dijelu i tako napraviti još bolji film", kaže Rodriguez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara