Homofobi pretukli voditeljicu Idu Prester i austrijske glazbenike

SINOĆ se ispred zagrebačkog kluba Gjuro2 dogodio teški fizički obračun, u kojem su dvojica neidentificiranih napadača pretukli HTV-ovu voditeljicu Idu Prester, austrijskog umjetnika Angela A. te članice bečke grupe Menstruation Monsters. Obzirom da svi na neki način sudjeluju u Zagreb Prideu i domaćoj queer sceni, napad je okarakteriziran kao homofoban i transfoban.

Ida Prester, Angelo A. i Menstruation Monsters napustili su klub Gjuro2 oko dva sata ujutro kad su ih presrela dvojica vidno alkoholiziranih mladića i započela tučnjavu u kojoj je performer i glazbenik Angel A. zadobio teže ozljede glave te je morao zatražiti medicinsku pomoć. Incident je počeo vrijeđanjem Angela, koji je u Gjuri2 nastupao kao transvestit te je bio našminkan i odjeven u žensku odjeću.

"Pederu, jebem ti mater", dovikivali su nasilnici, a zatim ga udarili bocom u glavu i rasjekli mu obrvu. Članica grupe Menstruation Monsters dobila je šakom u vrat, a Ida Prester također je zaradila nekoliko modrica i ozljeda. Napadači su glazbenike slijedili do auta voditeljice te ga demolirali, a žrtve nisu uspjele pozvati policiju uslijed bježanja i pozivanja upomoć, pa dvojica mladića još nisu pronađena.

"To je bio pravi 'back to reality', hvastala sam se da živimo u modernom društvu, a sad ovo. Bila je to prava brutalna filmska scena, nasrnuli su na tu jadnu ženicu od 50 kg i počeli ju udarati bocom, prestrašno", rekla nam je Ida Prester, koja se sad osjeća dobro, ali ne može vjerovati da se takav incident dogodio u strogom centru Zagreba.

"Pretučeni gosti su se vratili u Austriju i nemaju se namjeru tako skoro vratiti na ove naše očito homofobične prostore", dodaje voditeljica, koja je policiji podnijela prijavu zbog fizičkog i verbalnog napada zasnovanog na "seksualnoj netrpeljivosti i diskriminaciji". Ida je, inače, članica grupe Lollobrigida, poznate po prvom domaćem "gay-friendly" spotu "Moj dečko je gej".

Organizacijski odbor Zagreb Pridea, koji će uskoro zauzeti pozornice u metropoli, oštro osuđuje ovaj napad te apelira na policiju i pravosudne organe da se pravdi privedu počinitelji, ali i da se domaću javnost dodatno senzibilira po pitanju seksualnih manjina. "Ovaj događaj pridonosi širenju straha i nesigurnosti, stoga pozivamo sve gradske i držane institucije da reagiraju i učine sve što je potrebno da se pokrenu programi suzbijanja homofobije, uzroka noćašnjeg napada", zaključuju u Zagreb Prideu.


D.K.
Foto: B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara