Homoseksualcima ipak izvanbračna prava

Homoseksualcima ipak izvanbračna prava

IAKO je oporba i dio vladajuće koalicije protiv, Ministarstvo rada i socijalne skrbi podržava prijedlog da se osobama istog spola koji žive zajedno daju zakonska prava kakva imaju članovi izvanbračne zajednice, piše "Jutarnji list".

 

O konačnom prijedlogu Zakona o obitelji, barku i izvanbračnim zajednicama, koji sadrži odredbu o pravima homoseksualaca, raspravlja Vladina koordinacija, a uskoro bi se trebao naći pred Vladom.

 

U obrazloženju zakona, stoji da bi uvrštenjem odredbe o ispostolnim zajednicama bio prihvaćen prijedlog udruga koje se bore za prava osoba drugačije seksualne orijentacije. Pitanje izvanbračnih zajednica regulirano je u posebnom poglavlju, kako bi se u zakonu sačuvao dignitet obitelji. 

 

Hina, pak, saznaje da u Zakonu o obitelji neće biti odredbi o pravima osoba istoga spola koje žive u zajedno, nego će se to urediti posebnim zakonom.

Takvom, kompromisnom rješenju pribjeglo se nakon što je HSS ostao kod stajališta da istospolnim zajednicama nije mjesto u zakonu koji uređuje odnose u obitelji. HSS je takav stav jasno pokazao već u prvom krugu saborske rasprave o spomenutom zakonu i nije ga mijenjao.

Potvrđuje to i izjava HSS-ova potpredsjednika Vlade Ante Simonića koji kaže da HSS smatra kako ljudima treba dati pravo na različitost, a svatko treba imati pravo na osobni izbor, ali pritom ne smije biti ugrožena obitelj kao temeljna jedinica društva.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dosadašnjim saborskim raspravama jedino je SDP cijelo vrijeme podržavao takvu odredbu, dok su HSS i stranke oporbe bili izričito protiv.

Prema tekstu novog zakona, ubuduće će samo sud odlučivati s kojim će roditeljem živjeti dijete. Do sada su u nekim slučajevima odluku donosili centri za socijalni rad.

 

Prihvaćen je amandman po kojem je u određenim situacijama dozvoljeno sklapanje maloljetničkih brakova.

 

Novost je i da podignuta doba razlika između posvajatelja i djeteta koje se posvaja na 45 godina.

 

Iako bi se, po neslužbenim informacijama, novi Zakon o obitelji pred Vladom trebao naći za dva tjedna, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović najavljuje amandmanske intervencije, jer zakon mora uvažiti novine koje je u život unijela nova medicinska tehnologija i promijeniti zastarjelu definiciju majke kao osobe koja je rodila dijete.

Ministrica podsjeća da se, zahvaljujući napretku znanosti, umjetna oplodnja toliko razvila da se govori o majkama-surogatima, odnosno ženama koje su rodile dijete začeto s jajnom stanicom druge žene.

Stoga bi, kaže, nova definicija majke morala podrazumijevati i pobijanje, odnosno dokazivanje da može biti i drugačije, kao što je slučaj kod očeva.

Intencija je da se izjednačeno tretiraju ženske jajne stanice i sperma, odnosno da se kao i kod sperme, omogući doniranje ženskih jajnih stanica, s tim da to bude evidentirano i strogo kontrolirano.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara