Honda i GM najavili prodaju vozila pogonjena vodikovim ćelijama

HONDA i General Motors spremaju se po prvi put na američkom tržištu lansirati automobile pogonjene vodikovim ćelijama čiji je ispušni plin voda. Automobil budućnosti, Honda FCX Clarity, početi će se prodavati u Južnoj Kaliforniji do ljeta 2008. godine na leasing, a automobil će biti pogonjen vodikovim ćelijama.

Iz kompanije nisu željeli objaviti o koliko se vozila radi koja će se moći kupiti preko leasinga. Hondin model FCX Clarity je sportska i aerodinamična limuzina predstavljena po prvi puta na sajmu automobila u Los Angelesu, a mjesečna rata leasinga na tri godine iznositi će 600 dolara.

FXC Clarity je ekonomičan automobil koji će trošiti jednu litru na 30 prijeđenih kilometara, kazao je Dan Bonawitz, čelnik logistike u American Hondi.

GM je najavio 100 automobila koji će početi sa prodajom početkom iduće godine u Kaliforniji, New Yorku i Washingtonu uključujući 10 vozila kojima će se prevoziti posjetitelji Disneylanda. U GM-u se nadaju proizvoditi do milijun vozila godišnje pogonjenih vodikovim ćelijama, a prvi će biti terenac Chevy Equinox koji očekuju u salonima do 2012. godine.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara