HONG KONG: MANJAK TJELESNE AKTIVNOSTI UBOJITIJI OD CIGARETA

Nedostatak tjelesne aktivnosti opasniji je za zdravlje od pušenja, tvrde autori znanstvene studije objavljene u subotu u Hong Kongu.

Po njoj, broj smrti izazvanih sjedilačkim načinom života nadmašio je 1998. godine broj smrtnih slučajeva izazvanih pušenjem.

Te godine, od 24.079 smrtnih slučajeva u Hong Kongu ljudi starijih od 35 godina više od 6.400 bilo je uzrokovano nedostatkom tjelesne aktivnosti a 5.700 pušenjem, kažu zaključci studije koje je objavio South China Morning post.

Stručnjaci sa sveučilišta u Hong Kongu i iz ministarstva zdravstva ispitali su rodbinu umrlih o njihovim životnim navikama, posebno o tjelesnoj aktivnosti u slobodnom vremenu tijekom deset godina prije smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izračunali smo da oko 20 posto smrtnih slučajeva stanovnika Hong Konga starijih od 35 godina može biti pripisano manjku tjelesne aktivnosti", pojasnio je Lam Taihing, dužnosnik odjela za javno zdravstvo.

Prema studiji, samo trećina osoba preminulih 1998. prakticirala je neku vrstu aktivnosti najmanje jednom u mjesecu koji je prethodio njihovoj smrti.

Lam upozorava nepušače koji misle da su boljeg zdravstvenog stanja od pušača: "Dobro je ne pušiti. Međutim, ako ne vježbate, također se suočavate s velikim rizicima".

(Hina) xmaš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara