Hoon: Imamo dokaze o planovima uporabe zabranjenog oružja

BRITANSKE snage imaju dokaze koji nedvojbeno pokazuju da je Irak spreman upotrijebiti oružje za masovno uništenje protiv savezničkih snaga, izjavio je britanski ministar obrane Geoff Hoon.

"Imamo dokaze da je irački režim spreman upotrijebiti oružje za masovno uništenje. Ranije smo od iračkih zarobljenika doznali da je zaštitna oprema poslana divizijama na jug Iraka", dodao je Hoon na konferenciji za novinare u Londonu.

Zaštitna odjela pronađena su na nekoliko iračkih vojnih položaja, uključujući i ona u Umm Qasru i Nasiriyi. Odijelima protiv kemijskog i biološkog oružja opremljeni su i saveznički vojnici.

Hoon je upozorio iračke časnike da će ih smatrati ratnim zločincima i osobno odgovornima ako odobre uporabu zabranjenog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima, preuveličane su vijesti o koloni od najmanje 120 iračkih vojnih vozila, koja se kreće iz Basre. "Radilo se zapravo o tri tenka, koja smo uništili", ustvrdio je Hoon.

Dodao je da mrtva tijela prikazana u srijedu na televiziji Al Jazeera najvjerojatnije pripadaju nestalim britanskim vojnicima.

Britanski admiral Michael Boyce izvijestio je novinare da su obilne kiše u protekla dva dana usporile napredovanje savezničkih snaga prema sjeveru, no to su vrijeme iskoristili za utvrđivanje položaja.

(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara