Hoon: Nije sigurno je li Saddam ranjen ili ubijen

Hoon: Nije sigurno je li Saddam ranjen ili ubijen

NIJE utvrđeno je li Saddam Hussein ranjen ili je li poginuo u prvim bombardiranjima Iraka, izjavio je britanski ministar obrane Geoff Hoon komentirajući informaciju objavljenu u "Washington postu" da je irački predsjednik ranjen.

"Nastavljamo analizirati navodnu snimku Saddama Huseina da utvrdimo radi li se stvarno o njemu. Jednostavno to ne znamo i analiza se treba nastaviti kako bi se utvrdilo je li Saddam ubijen ili ranjen u napadima", kazao je Hoon.

Američki dnevnik "Washington Post", pozivajući se na izjave dužnosnika američke administracije koji su tražili da ostanu neimenovani, objavio je da je irački predsjednik ranjen u četvrtak ujutro u prvim američkim bombardiranjima Iraka.

Irački ministar informiranja Mohammed Saeed al-Sahaf izjavio je na konferenciji za novinare u Bagdadu da je Saddam preživio američke zračne napade u kojima su gađane kuće njegove obitelji.

"Gađali su kuće Saddama Husseina i njegove obitelji, ali oni su na sigurnom", rekao je Sahaf, koji je nazvao američkog predsjednika Georgea W. Busha "čelnikom zločinačke skupine kopiladi".

U prvom službenom iračkom odgovoru na invaziju pokrenutu ranije u petak, Sahaf je izjavio: "Nećemo im dozvoliti da napuste močvaru u koju su ušli. Oni će se sastati sa svojom sudbinom".

Uništeno jedno od sjedišta Saddamovog sina

Ruševine kompleksa zgrada u sklopu palače u središnjem Bagdadu, gdje je smješteno je jedno od sjedišta mlađeg sina i nasljednika Saddama Husseina Qusaya tinjale su u petak, 24 sata nakon prvog američkog zračnog napada.

Iz središta tog kompleksa, niske zgrade moderne palače u sjeni palmi u blizini mosta Jumhuriya preko rijeke Tigris, dizao se dim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekoliko viših zgrada, koje imaju najviše 10 katova, pretrpjelo je izgleda višestruke napade. Svi su prozori izbijeni, a na velikom broju katova beton je probijen i vidi se izvijena metalna konstrukcija.

Jedan dužnosnik iračke vlade rekao je da je taj dio palače koristio Qusay i da je to jedno od njegovih sjedišta.

Nije poznato je li se Qusay tamo nalazio u vrijeme napada.

Bagdad je u petak, dan nakon početka američkobritanskih zračnih udara usmjerenih na službene zgrade u centru grada, živio normalnim životom kao da je praznik usred tjedna.

Promet je u gradu rijedak što nije ni čudno kada su adminstracija, poduzeća, banke i glavne trgovine zatvorene.

Stanovnici Bagdada pomalo izlaze na ulice, a slastičarne su otvorile svoja vrata kako bi obitelji uživale u slobodnom danu.

Jedini neuobičajeni znak su raspoređeni policajci vladajuće stranke Baas te obični policajci koji su kape zamijenili kacigama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara