Hoon: Nije sigurno je li Saddam ranjen ili ubijen

NIJE utvrđeno je li Saddam Hussein ranjen ili je li poginuo u prvim bombardiranjima Iraka, izjavio je britanski ministar obrane Geoff Hoon komentirajući informaciju objavljenu u "Washington postu" da je irački predsjednik ranjen.

"Nastavljamo analizirati navodnu snimku Saddama Huseina da utvrdimo radi li se stvarno o njemu. Jednostavno to ne znamo i analiza se treba nastaviti kako bi se utvrdilo je li Saddam ubijen ili ranjen u napadima", kazao je Hoon.

Američki dnevnik "Washington Post", pozivajući se na izjave dužnosnika američke administracije koji su tražili da ostanu neimenovani, objavio je da je irački predsjednik ranjen u četvrtak ujutro u prvim američkim bombardiranjima Iraka.

Irački ministar informiranja Mohammed Saeed al-Sahaf izjavio je na konferenciji za novinare u Bagdadu da je Saddam preživio američke zračne napade u kojima su gađane kuće njegove obitelji.

"Gađali su kuće Saddama Husseina i njegove obitelji, ali oni su na sigurnom", rekao je Sahaf, koji je nazvao američkog predsjednika Georgea W. Busha "čelnikom zločinačke skupine kopiladi".

U prvom službenom iračkom odgovoru na invaziju pokrenutu ranije u petak, Sahaf je izjavio: "Nećemo im dozvoliti da napuste močvaru u koju su ušli. Oni će se sastati sa svojom sudbinom".

Uništeno jedno od sjedišta Saddamovog sina

Ruševine kompleksa zgrada u sklopu palače u središnjem Bagdadu, gdje je smješteno je jedno od sjedišta mlađeg sina i nasljednika Saddama Husseina Qusaya tinjale su u petak, 24 sata nakon prvog američkog zračnog napada.

Iz središta tog kompleksa, niske zgrade moderne palače u sjeni palmi u blizini mosta Jumhuriya preko rijeke Tigris, dizao se dim.

Nekoliko viših zgrada, koje imaju najviše 10 katova, pretrpjelo je izgleda višestruke napade. Svi su prozori izbijeni, a na velikom broju katova beton je probijen i vidi se izvijena metalna konstrukcija.

Jedan dužnosnik iračke vlade rekao je da je taj dio palače koristio Qusay i da je to jedno od njegovih sjedišta.

Nije poznato je li se Qusay tamo nalazio u vrijeme napada.

Bagdad je u petak, dan nakon početka američkobritanskih zračnih udara usmjerenih na službene zgrade u centru grada, živio normalnim životom kao da je praznik usred tjedna.

Promet je u gradu rijedak što nije ni čudno kada su adminstracija, poduzeća, banke i glavne trgovine zatvorene.

Stanovnici Bagdada pomalo izlaze na ulice, a slastičarne su otvorile svoja vrata kako bi obitelji uživale u slobodnom danu.

Jedini neuobičajeni znak su raspoređeni policajci vladajuće stranke Baas te obični policajci koji su kape zamijenili kacigama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara