Hoon: Odlučni smo oko Iraka

MEĐUNARODNA zajednica mora Iraku pokazati odlučnost u provedbi UN-ovih rezolucija o oružju za masovno uništenje, izjavio je u srijedu u Turskoj britanski ministar obrane Geoff Hoon.

´Moramo Saddamu Husseinu dati do znanja da mislimo ozbiljno i da nećemo olako prijeći preko rezolucija´, izjavio je Hoon nakon razgovora s turskim kolegom Vecdiem Gonulom.

Hoon je u posjetu Turskoj, članici NATO-a od koje Washington i London očekuju dopuštenje za uporabu zračnih baza i ostalu logističku potporu u mogućem ratu protiv Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ankara međutim želi izbjeći rat, bojeći se ekonomskih posljedica. Dosad se uspješno oduprla tim pritiscima, najavivši da će sačekati 27. siječnja kada bi UN-ovi inspektori trebali podnijeti izvješće o svojim nalazima.

Upitan hoće li britanska vojska koristiti turske vojne baze u slučaju rata, Hoon je naglasio da Ankara već pomaže američkim i britanskim zrakoplovima u nadzoru zone zabrane letenja nad sjevernim Irakom, koja je uspostavljena nakon Zaljevskoga rata 1991. godine, kada je koalicija predvođena SAD-om protjerala iračke snage iz Kuvajta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara