Hoon: Vlada je bila obaviještena o napadu na Irak

BRITANSKI ministar obrane Geoff Hoon opovrgnuo je u četvrtak da njegova vlada nije bila obaviještena o pripremama za napad na Irak.

"Bili smo potpuno informirani i uključeni u taj proces, znao sam kada i gdje će početi ta operacija", izjavio je za BBC ministar Hoon.

On je odbio reći jesu li britanske snage sudjelovale u noćašnjem napadu. "Ne želim ulaziti u pojedinosti, ali zasad mogu reći da su pojačane aktivnosti u zonama zabrane leta", rekao je britanski ministar.

Hoon je potvrdio da će uslijediti još jači napadi. "Mogu reći da će biti još jačih operacija, ovo su bili preliminarni napadi, ali su dio šire kampanje koja će uslijediti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi napadi na Bagdad bili su usmjereni na iračko vodstvo.

"Znamo da iračko vodstvo djeluje na više mjesta diljem Iraka, jer se boji vlastitog naroda, seli se s jednog mjesta na drugo i ova prva operacija je bila usmjerena na obračun s dijelom toga vodstva", rekao je Hoon.

On se ne slaže s tvrdnjama da su Britanci važni Amerikancima više u diplomatskom, a manje u vojnom smislu. "Ne bih tako rekao. Razgovarao sam s američkim vojnim vodstvom i oni su oduševljeni ne samo našom političkom nazočnošću nego i vojnom", rekao je Hoon.

Američke snage u Perzijskom zaljevu broje preko 225.000 vojnika, a Britanci imaju 45.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara