Horde naoružanih pljačkaša haraju ulicama Bagdada

HORDE pljačkaša, od kojih su mnogi naoružani, haraju u četvrtak Bagdadom neometano pljačkajući sve do čega stignu od vladinih ureda i ministarstava do kuća Saddamovih najbližnih suradnika i stranih veleposlanstava, dok američki vojnici samo nijemo promatraju.

Iz velike vile zamjenika iračkog premijera Tariqa Aziza odneseno je sve, uključujući električne instalacije. Pljačkaši su vrijedan plijen - namještaj, slike, svjetiljke i zastore odnosili traktorima, kamionima, prikolicama i čak i jednim velikim autobusom.

Opljačkana je i Azizova kućna knjižnica, izuzevši djela Sadama Huseina na arapskom, knjige o geopolitici bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona te romane o mafiji Maria Puza, autora "Kuma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pljačkaši, većinom iz siromašne šijitske četvrti Saddam City, poharali su i kuću ozloglašenog Sadamovog rođaka Alije Hasana al-Majida, poznatijeg kao "kemijski" Ali, za kojeg se vjeruje da je poginuo u Basri. Jedan Iračanin koji je iz kuće iznio dva Alijeva štapa za hodanje rekao je da to čini u znak prijezira prema Majidu. "Uzeo sam štapove kako bih ga ponizio", rekao je.

Poharano je i zapaljeno i ministarstvo trgovine te ministarstvo unutarnjih poslova, dok je ministarstvo financija izgorjelo u srijedu.

Opljačkano je i nekoliko stranih diplomatskih predstavništava, uključujući njemačko veleposlanstvo, francuski kulturni centar i kuću finskog veleposlanika.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) upozorio je da su meta pljačkaša postale i bolnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara