Hormon koji majke čini agresivnima kada brane svoje mlade

MAJČINSKI instinkt da zaštiti svoje dijete je uzrokovan istom hormonalnom promjenom koja je navodi da bude brižna, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Mozak ublažava ispuštanje određenih kemikalija tijekom trudnoće i dojenja kako bi omogućio ženama da budu manje pod stresom i manje strašljive, otkrili su američki znanstvenici.

Ova su otkrića uslijedila nakon šest godina istraživanja koja je vodio profesor Stephen Gammie sa sveučilišta Wisconsin-Madison u SAD-u.

On je otkrio kako je razina hormona CRH (corticotropin releasing hormone) koji djeluje na kontrolu ponašanja u mozgu, značajno smanjena kod novih majki.

To proizvodi "majčinsku agresivnost", odgovor koji pomaže u osiguravanju preživljavanja mladih životinja i ljudi.

"Znali smo dugo vremena da se strah i tjeskoba smanjuju s laktacijom, ali ono što sam htio dokazati je da se jednako smanjuje i CRH koji omogućuje majkama da napadaju u situacijama koje bi inače kod njih izazivale strah", kazao je Gammie.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gammie se u istraživanju koristio laboratorijskim miševima, ali tvrdi da su njegova otkrića jednako primjenjiva i na ljude.

"Kada majka osjeća da nešto prijeti njezinom djetetu, ona ne osjeća strah, nego je spremna skočiti ispred kamiona ako je potrebno", pojasnio je.

Da osjeća strah, rekao je Gammie, majka bi mogla pobjeći od takve situacije ili se "smrznuti". "A ako uklonite strah omogućujete roditelju da reagira mnogo brže. Naši pdoaci podržavaju takvu teoriju", kazao je.

"Ono što je najfascinantije jest da ženke mogu vrlo brzo pokazati agresivnost, odmah nakon izražavanja velike nježnosti prema svom mladunčetu", kazao je.

(Hina) xbis ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara