HORMON RASTA POMAŽE KOD BOLESTI SRCA

Kod pacijenata s idiopatskom dilatiranom kardiomiopatijom hormon rasta mogao bi imati protuupalni učinak i poboljšati aktivnost lijeve srčane klijetke, tvrde grčki znanstvenici.

Oni kažu da bi hormon rasta mogao čak i obrnuti proces promjena lijeve srčane klijetke.

U prosinačkom izdanju "European Heart Journala" doktor Stamatis Adamopoulos zajedno s kolegama iz Kirurškog centra Onasis u Ateni utvrdio je da abnormalne imunološke reakcije mogu pridonijeti napretku kronične srčane bolesti.

Kako bi odredili mogu li učinci promjene imunološkog sustava hormona rasta biti od pomoći u tim okolnostima, znanstvenici su ispitivali 12 pacijenata oboljelih od umjerenih do teških kroničnih srčanih bolesti kakve prate idiopatsku dilatiranu kardiomiopatiju. Svi su pacijenti liječeni enzimom koji koči pretvorbu angiotenzina i diureticima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tom je istraživanju ekipa znanstvenika na skupini pacijenata uspoređivala učinak dodatnog liječenja hormonom rasta svaki drugi dan tijekom 12 tjedana sa stanjem pacijenata koji nisu bili liječeni na taj način.

Liječenje je dovelo do znatnog smanjenja faktora odumiranja tkiva tumora TNF-alfa, interleukina (IL)-6, faktora stimuliranja kolonija granulocita-makrofaga (GM-CSF) i molekula za topljenje te drugih citokina u plazmi. Uočen je znatan rast razine protuupalnih citokina IL-10.

Znanstvenici su tako zaključili da hormon rasta može biti druga imunomodulatorska opcija koja se može upotrijebiti u liječenju bolesti jer smanjuje njezin napredak ili ga čak može obrnuti.

(Hina) sbil vm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara