Hormonska terapija povećava rizik od raka dojke

STUDIJA saveznog američkog Nacionalnog instituta za zdravlje potvrdila je da žene koje su podvrgnute hormonskoj terapiji imaju veću vjerojatnost razboljeti se od raka dojke premda se rizik smanjuje nakon prestanka tretmana.

´Nije riječ o doživotnom riziku od takvog tretmana´, tvrdi Robert Spirtas, specijalist za kontracepciju i reprodukciju i jedan od autora studije.

Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 3800 žena u dobi nakon menopauze, pokazalo je da je kod onih koje su uzimale lijekove s mješavinom hormona estrogena i progesterona vjerojatnost da će se razviti rak dojke 1,54 puta veća nego kod onih koje tretmanu nisu bile podvrgnute.

Taj se rizik, međutim, počinje smanjivati već šest mjeseci nakon prestanka kombiniranog hormonskog tretmana.


Istraživanje je u prosjeku obuhvatilo pet ili više godina provođenja hormonske terapije. Neke su žene tretmanu bile podvrgnute tek nekoliko mjeseci zbog ozbiljnih simptoma poput vaginalne suhoće, dok je kod nekih bila riječ o tretmanu dugom 15 ili 20 godina.

Najnoviji su rezultati doveli do pada prodaje nekih lijekova za hormonsku terapiju. Liječnici pak još nisu postigli suglasnost je li prerizično propisivati hormonsku terapiju kojom se u SAD, prema procjenama, koristi oko 6 milijuna žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara