Hoško/Supičić/Šanjek u povodu Papine smrti

Smrt pape Ivana Pavla Drugog događaj je žalosti i boli jer smo se teško rastali s njim nakon dva i pol desetljeća koliko smo se s njim susretali za njegova pontifikata, izjavio je Franjo Emanuel Hoško, poznati trsatski franjevac.

"Ovaj rastanak za nas bi trebao biti opredjeljenje da mu budemo učenici premda ga više ne slušamo živa. Poruke za njegova trećeg pohoda Hrvatskoj prepune su neposrednih poticaja za ljudsku i kršćansku zauzetost. One predstavljaju viziju budućnosti i pokazat ćemo svoje poštovanje prema njemu u onoj mjeri u kojoj te poruke pretvorimo u život, u program naše Crkve, čak i u program našega naroda", izjavio je.

Po njegovu mišljenju to je jedini način kako ćemo istinski čuvati uspomenu na njegov lik i osobu.

Ugledni hrvatski muzikolog akademik Ivan Supičić izjavio je da je Ivan Pavao II. po mnogo čemu bio velik čovjek pa je zato i njegov gubitak velik. Smatra da bi o njemu valjalo puno toga reći, u prvom redu da je bio promicatelj temeljnih ljudskih vrijednosti, glasnik mira i ljubavi među svim ljudima.

Sveti Otac, dodao je akademik Supičić, bio je borac za ljudska prava, osobito za potlačene i siromašne. Poticao je dijalog među svim ljudima svih svjetonazora koji poštuju osnovne ljudske vrijednosti.

"Ivan Pavao II. promicao je ne samo ekumenizam nego i međusobno poštovanje religija. Njegovim putom trebalo bi ne samo dalje ići nego ga još više produbljivati i proširivati", izjavio je akademik Supičić.

Crkveni povjesničar, dominikanac, akademik Franjo Šanjek, izjavio je da je Ivan Pavao II. nesumnjivo jedan od najvećih papa zadnjih stoljeća i velikan 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bio je velik teolog, jedan od sudionika dijaloga Crkve sa suvremenim svijetom, koji nije prestajao propovijedati univerzalno bratstvo među ljudima i zbližavanje konkretnih naroda i kultura", izjavio je.

Šanjek napominje kako je svoje suvremenike podsjećao na ljubav prema bliženjemu koja proizlazi iz ljubavi Božje.

"Za razliku od medijskih zvijezda, papa Vojtyla znao je komunicirati s ljudima govorom vjere, obraćao im se izravno s puno osjećaja, onako kao što govori brat s bratom. Njegova su obzorja bila obasjana kršćanskom vizijom povijesti", ustvrdio je Šanjek.

Kako kaže, utjelovljujući vizionarsku smionost, Sveti Otac zadivio je svijet prije svega kao tribun siromašnih, obespravljenih, prognanih, lišenih slobode i svojih stoljetnih ognjišta.

"Nije prestajao pozivati ljude da se ne boje, mlade da se ne boje budućnosti. Isticao je često poznatu rečenicu: 'Otvorite vrata Kristu, njegovoj spasiteljskoj moći!'", podsjetio je, dodavši kako je otvarao granice država, gospodarskih i političkih sustava i neizmjerna područja kulture.

"Naš je narod u najtežim trenutcima znao ohrabriti tražeći da sačuvamo ljudsko i kršćansko dostojanstvo, uvjeravajući nas da je on blizu našim zakonitim težnjama i tražeći da međunarodna zajednica prizna naše pravo na samoodređenje. To su on i Sveta Stolica učinili 20. prosinca 1991. najavivši priznanje hrvatske suverenosti i samostalnosti, što su i ostvarili 13. siječnja 1992., želeći plemenitoj zemlji Hrvatskoj svjetliju budućnost", izjavio je akademik Šanjek.

(Hina) xatod ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara