Hotelijeri traže da Vlada smanji PDV na 8 posto za sve usluge u turizmu

Hotelijeri traže da Vlada smanji PDV na 8 posto za sve usluge u turizmu

Foto: Kongres hotelijera

HOTELIJERI od Vlade zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na 8 posto za sve usluge u turizmu. Glavna je to poruka koja je upućena s XIV. Kongresa hotelijera, najvećeg godišnjeg strukovnog okupljanja hotelijera Hrvatske. 

Hotelijeri tvrde da je snižavanje stope PDV-a nužno kako bi se stvorili preduvjeti za daljnji rast hotelijerskog sektora i kako bi se što spremnije dočekao ulazak u Europsku uniju. Snižavanjem  stope PDV-a direktno se stvaraju preduvjeti za nove investicije.

Hrvatska ima najveću stopu PDV-a među mediteranskim zemljama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Promjene su nužne jer u usporedbi s mediteranskim zemljama Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a u turizmu. U turističkoj konkurentnosti, prema podatcima Svjetskog ekonomskog foruma Hrvatska se nalazi na 34. mjestu među 139 zemalja svijeta, međutim po  poreznom teretu je na 134. mjestu. U kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju nužno je uspostaviti mehanizme koji će nas učiniti konkurentnijima", izjavio je predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kristian Šustar.

Na Kongresu je ustvrđeno da je turistička sezona koja je iza nas bila vrlo uspješna. No, hotelijeri također tvrde da se ostvareni rezultati moraju promatrati isključivo kao prvi korak u stvaranju okruženja za daljnji turistički rast. "Jedna uspješna godina neće riješiti činjenicu da smo još uvijek nedovoljno konkurenti i da nam nedostaju investicije", tvrdi Šustar.

Hrvatskom turizmu nedostaje strategija

Hrvatskom turizmu je, kaže Šustar, potrebna jasna strategija koja mora uključiti gospodarski, fiskalni i pravni okvir. "Bez toga su moguće samo kozmetičke promjene", tvrdi Šustar, koji ističe da je potrebno postaviti ukupnu infrastrukturu i produljiti sezonu.

Hotelijeri tako predlažu određene izmjene u sljedećim regulacijama: Zakonu o radu, ZAMP-u, kategorizaciji i inspekcijskim nadzorima, viznom režimu, privatizaciji, pomorskom dobru, HTZ-u i edukaciji. Svi će zaključci biti  prezentirani na Danima hrvatskog turizma koji se održavaju u Šibeniku od  19. do 21. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara