HRT najprije otpustio honorarce pa raspisao natječaj za zapošljavanje dodatnih novinara

Foto: Arhiva

HRT JE raspisao natječaj za zapošljavanje honorarnih suradnika! Vijest je to koja vjerojatno ne bi bila vrijedna posebne pozornosti da javna kuća u studenom prošle godine, prije malo više od dva mjeseca, nije otpustila gotovo 400 honoraraca!

Novinari koji su na Prisavlju radili više od desetljeća proglašeni su viškom, pod izlikom da se u djelo mora provesti restrukturiranje HRT-a i Vladin plan štednje. Otkazi se ne mogu izbjeći, poručivali su tada šefovi HRT-a. Isti oni šefovi koji sada opet traže honorarne suradnike.

HRT pokreće dva nova kanala pa mu trebaju novinari

Glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc na naš upit odgovorila je da su im novi suradnici potrebni jer se uskoro pokreću dva nova specijalizirana kanala, HRT3 i HRT4, kako je i propisano Zakonom o HRT-u. Natječaj je raspisan za radna mjesta novinar-suradnik, novinar izvjestitelj, urednik u redakciji i urednik u programu. Novinari će biti zaposleni na određeno vrijeme u trajanju od šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispunjavanje zakonske obveze pokretanja dva nova kanala dovodi do povećanja opsega proizvodnje programa, uslijed čega dolazi i do potrebe za većim brojem novinara i urednika kako bi se navedeni programi što kvalitetnije realizirali", kaže nam Lazanin Jelenc.

Zar prije dva i pol mjeseca nisu znali da kreću HRT3 i HRT4?

To međutim ipak ne objašnjava zašto je u studenom 2010. na Prisavlju podijeljeno gotovo 400 otkaza, s obzirom da su na HRT-u i tada znali da ih uskoro čeka pokretanje novih kanala. No, kakva-takva utjeha otpuštenim honorarcima je što će baš oni imati prednost pri zapošljavanju, tvrdi Lazanin Jelenc.

"Također, HRT naglašava i kako se pri svakom novom zapošljavanju vodi računa da brojka zaposlenih ne prijeđe 3.435 zaposlenika, kako je to regulirano kolektivnim ugovorom", poručila je glasnogovornica HRT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara