HRT počeo emitirati cjelodnevni satelitski program za iseljenike

HRT počeo emitirati cjelodnevni satelitski program za iseljenike

HRVATSKA radiotelevizija počela je jutros u dva sata emitirati 24satni satelitski program namijenjen Hrvatima u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu i Europi.

Program koji je HRT pokrenuo u suradnji s hrvatskom Vladom i Maticom iseljenika emitirat će osam sati domaćeg programa koji će se tijekom dana još dva puta reprizirati.

Obraćajući se uživo iseljenim Hrvatima, kojih izvan domovine ima oko 2,5 milijuna, premijer Ivica Račan istaknuo je da će ovaj projekt, namijenjen obavještavanju o zbivanjima i životu u domovini, pridonijeti zbližavanju domovinske i iseljene Hrvatske.

"Koristim ovu priliku da zahvalim iseljenoj Hrvatskoj na svemu što su u tuđini, u teškim uvjetima, učinili na očuvanju hrvatskog jezika, kulture i tradicije, ne zaboravljajući korijene i nastavljajući voljeti svoju domovinu i onda kada je odnos matične države prema njima bio negdje između ignorantskog i neprijateljskog", kazao je Račan.

Iseljenim Hrvatima pritom se zahvalio i na doprinosu u Domovinskom ratu i uspostavi neovisnosti, te promicanju hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta u više od 40 zemalja svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima privremenog glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića na satelitu će se emitirati najpopularnije i najgledanije HTV-ove emisije informativnog, sportskog, zabavnog, obrazovnog, te filmskog sadržaja. Dodao je kako se s ostvarenjem tog projekta krenulo nakon velikog uspjeha cjelodnevnog radijskog programa za iseljeništvo pod nazivom "Glas Hrvatske", koji se emitira od svibnja ove godine. Učinit ćemo sve da i "Slika Hrvatske", koja je zamišljena kao most između Hrvatske u staroj i novim domovinama, bude jednako zanimljiva gledateljima, kazao je Galić.

Najavio je da će se od iduće godine početi proizvoditi i posebne emisije namijenjene emitiranju putem satelita.

U posebnoj emisiji u povodu početka emitiranja 24-satnog satelitskog programa prikazan je i pozdrav iseljenicima predsjednika Republike Stjepana Mesića, a uživo su se javili i prvi gledatelji iz Kanade, Australije i Njemačke.

(Hina) am dm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara