HRT: Spotovi nisu cenzurirani, već nisu bili u skladu s Programskim pravilima za praćenje izbora

ZBOG iznošenja optužbi u pojedinim medijima kako HRT cenzurira promidžbene spotove u predizbornoj kampanji, nacionalna se televizija oglasila priopćenjem u kojem se tvrdi kako su pravila i postupak emitiranja promidžbenih spotova vrlo su jasni i transparentni.

"Svaki spot mora biti u skladu s Općim uvjetima u sklopu Cjenika marketinških usluga, a promidžbene poruke u vezi s izborima moraju biti usklađene i s HRT-ovim Programskim pravilima za praćenje izbora 2007. Trenutačni Cjenik marketinških usluga HTV-a s općim uvjetima na snazi je od 1. siječnja 2007. i s njegovim pravilima marketinške agencije su vrlo dobro upoznate, a Programska pravila za praćenje izbora, koja su zapravo realizacija saborskih pravila, na posebnom su sastanku predstavljena strankama koje u izborima sudjeluju", stoji u priopćenju.

Televizija ne odbija emitiranje promidžbenih spotova niti po političkom niti po i jednom drugom ključu osim po uvjetima za emitiranje navedenima u dva spomenuta dokumenta. Spotovi koji ih se ne pridržavaju ne emitiraju se.

Svi dosadašnji "slučajevi" koji su uz zalaganje pojedinih zainteresiranih strana u javnosti nadograđeni u politički ili kakav drugi skandal, bili su očita kršenja pravila, o čemu je HRT i izvijestio one koje je to zanimalo. Ta su kršenja toliko očita, smatraju na HRT-u, da bude sumnju kako proizvodnja i zahtjevi za emitiranjem "spornih" spotova nisu doista za cilj imali njihovo emitiranje, nego upravo odbijanje emitiranja i izazivanje skandala.

Sporni spotovi HSP-a, HDSSB-a i detektor laži

Podsjećamo, prvi se na tapeti televizijskih cenzora navodno našao HSP-ov spot s govorom Ive Sanadera na splitskoj rivi.

Video kronološki prikazuje predizborno obećanje Sanadera da neće izručiti generale, izjavu Vladimira Šeksa nakon dolaska na vlast o tome da Gotovinu treba "locirati, transferirati, uhititi" te prikaz uhićenja.

Na red je došao i spot HDSSB-a u kojem, kroz suze, maloljetni dječak izgovara: "Tamo se više ne može živjeti. Opkolili su cijeli Osijek. To se više nije moglo podnijeti". Iako je on sada 27-godišnjak, zbog njega je navodno HRT odbio emitirati najavu filma. Kako se tada moglo saznati od Ivana Drmića iz HDSSB-a, HRT im je najprije dao zeleno svjetlo, a nakon toga je uslijedila odbijenica.

Posljednji u trolistu zabranjenih spotova je onaj blogera pollitika.com u kojem detektor laži podivlja na nekoliko Sanaderovih izjava.

Auto spota kaže kako je isti remake američkog TV spota iskorištenog u predsjedničkoj kampanji 2003. godine, a izgovorene rečenice rečene su na javnim mjestima tijekom prošlih nekoliko godina.

Koje su to premijerove izjave koje detektor laži obilježava kao sporne? "Nema toga naroda, dame i gospodo, koji će se odreći svojih heroja. Nema toga naroda koji će se odreći svojih junaka", "Najavljujem da će nova vlada, koju će voditi Hrvatska demokratska zajednica, smanjiti PDV" i "Operacija Maestro, dame i gospodo, je sjajan uspjeh svih onih koji iskreno žele borbu protiv korupcije".

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara