Hrvat Kucinich: Smijenite Busha!

DENNIS KUCINICH, kongresnik hrvatskog podrijetla predstavio je rezoluciju kojom traži da se predsjednik Bush smijeni sa svog položaja, javlja CNN.

Kucinich, član Demokratske stranke i bivši predsjednički kandidat, Georgeu Bushu najviše zamjera rat u Iraku, odnosno to što je "zavarao američki narod i prijevarom ga odvukao u rat". U rezoluciji s 35 točaka optužnice Kucinich to naziva kršenjem zakona SAD-a kao i povredom međunarodnog prava. Optužuje ga također da vojnicima nije osigurao dostatnu opremu te da je krivotvorio broj žrtava iz vlastitih političkih razloga.

Ostale optužbe odnose se na globalno zatopljenje, pravo glasa, zdravstvenu skrb te na predsjednikov loš odaziv na žrtve uragana Katrina. Prošle godine Kucinich je zatražio smjenu potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya što je završilo neslavno. U povijesti Zastupnički dom je izglasao smjenjivanje dvojice predsjednika, 1868. Andrewa Johnsona te 1999. Billa Clintona. Međutim to nije prošlo u Senatu pa su obojica ostala na položajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju je kongresnik Dennis Kucinich najavio povlačenje iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, a kao razlog je naveo isključenje iz predizbornih TV rasprava te želju da osigura još jedan mandat u Kongresu.

J.M.
Foto:: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara