Hrvat s dosjeom optužen za sabotažu švedske nuklearke

U SRIJEDU je, zbog sumnji u sabotažu, naglo zatvorena nuklearna elektrana u švedskom Oskarshamnu. Privedena su dvojica radnika. Jedan od njih je Marino Božić, Hrvat s već postojećim kriminalnim dosjeom.

"Sad smo do kraja svog života okarakterizirani kao teroristi", ispričao je švedskom listu Expressen 53-godišnji Božić, na čijoj su plastičnoj vrećici, s logotipom švedskog nogometnog prvoligaša IFK Norrkopinga, pronađeni tragovi eksploziva.

Nakon policijskog ispitivanja Božić i njegov 44-godišnji kolega su pušteni iz pritvora, međutim istraga je i dalje u tijeku, a etiketa "sabotera" još nije službeno uklonjena.

"Odlučio sam kriminalnu prošlost ostaviti iza sebe"

Božić, inače otac dvoje odrasle djece, u Švedskoj živi kao samac. Iz Hrvatske je ondje preselio još kao 12-godišnjak.

S obzirom da je osuđivani kriminalac, teško je pronašao posao. Za onaj u nuklearki u Oskarshamnu borio se pune četiri godine i konačno ga je i dobio, svega desetak dana prije incidenta s eksplozivom - 12. svibnja.

"Odlučio sam kriminalnu prošlost ostaviti iza sebe. Zašto ne bi radio kao svaki normalan čovjek?", rekao je Božić.

Sasvim obično jutro završilo optužbom za pokušaj terorističkog napada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srijeda, 21. svibnja, za Božića je bila jutro kao i svako drugo. Kako je ispričao za Expressen, ustao je u 6 sati, popio kavu, obukao odjeću za posao, pokupio vrećicu s logotipom IFK Norrkopinga, koju je inače dobio od suoptuženog kolege, i krenuo na posao.

Dolaskom na posao, počele su i njegove nevolje. "Čim sam ušao u nuklearku, zaustavilo me osiguranje. Pregledali su me detektorom, koji je na vrećici otkrio tragove eksploziva. Pokazivao ih je jedino na vrećici, na mojoj odjeći i rukama ih nije bilo. Tad su me priveli. Rekao sam im kako sam vrećicu dobio od kolege. Potom je tek nastala panika, jer je on već bio na svom radnom mjestu u reaktoru broj tri", ispričao je Božić.

"Osjećao sam se poput terorista ili jednog od najtraženijih kriminalaca u zemlji. Hitno su me odveli na policijsko ispitivanje. U postaji su skinuli odjeću s mene. Ostavili su mi samo čarape i cipele. Strpali su me u ćeliju i nisam znao što se događa - niti sam čitao novine, niti gledao televiziju, niti su vijesti stizale do mene", rekao je.

Policijska pretraga bez rezultata

Dok su pirotehničari s psima tragačima hitno pretraživali nuklearku, u strahu da su Božić i njegov 44-godišnji kolega ondje postavili eksploziv, specijalci su pretraživali njihove domove. Pretragom nisu pronašli ništa što bi ukazivalo na sabotažu.

"Pretragom nismo pronašli nikakve dokaze koji bi upućivali na pokušaj terorističkog napada ili sabotažu", rekao je policijski istražitelj Anders Pernius.

Božić i njegov kolega do završetka istrage su suspendirani s posla. "Godinama sam se borio za to da konačno dobijem posao i počnem raditi kao svaki normalan čovjek. Sad bih ponovno mogao ostati bez svega", rekao je Božić za Expressen.

I.M.
Foto: Expressen / AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara