Hrvat uhićen zbog lažiranja rezultata pušten na slobodu

HRVATSKI državljanin Milan Šapina, prvooptuženi u skandalu oko lažiranja utakmica njemačke nogometne lige, pušten je nakon četveromjesečnog pritvora, priopćilo je u srijedu državno tužiteljstvo u Berlinu.

Šapina je prije toga tijekom "višesatnog davanja iskaza" dao podatke koji se uvelike razlikuju od njegova prijašnjeg iskaza, a koji se, kako je izjavio državni odvjetnik Michael Grunwald, "uvelike poklapaju" s dosadašnjim tijekom istrage. Grunwald je, međutim, u interesu daljnje istrage odbio objasniti detalje.

"Spiegel Online" javlja da se iz najnovijeg iskaza Šapine može zaključiti da su nogometne utakmice, osim u Njemačkoj, Austriji i Grčkoj, bile lažirane i u prvoj nogometnoj ligi u Turskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nadalje izvješćuje online izdanje tjednika "Der Spiegel", Šapina je u travnju 2004. otputovao u Tursku, gdje je s 15.000 eura potkupio dvojicu igrača turskog prvoligaša MTK Ankarag?c?. Obojica igrača su se zauzvrat trebali potruditi da MTK izgubi utakmicu protiv Galatasaraya iz Istanbula. No, s obzirom da potkupljeni igrači nisu bili uvršteni u prvu momčad, do manipulacija nije došlo.

Iskaz Milana Šapine potvrđuju i mnogobrojne SMS poruke između njega i drugooptuženog u skandalu, Milanovog brata Ante. Treći optuženi brat Šapina, Filip, nalazi se zajedno s Antom još uvijek u pritvoru zbog, kako je priopćeno, povećane opasnosti od bijega. Milan Šapina je pušten uz jamčevinu od 40.000 eura.

Braća Šapina slove kao glavni sudionici skandala vezanog uz lažiranje utakmica i oklada na kladionicama, u kojemu je samo jedna sportska kladionica, Oddset, bila oštećena za više od milijun eura. Milan Šapina je i vlasnik berlinskog kafića "King", u kojem su ostvarivani kontakti između sudaca, igrača i pripadnika tzv. "kladioničke mafije". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara