Hrvate najviše prisluškuju Slovenci, a špijuniraju Srbi

Hrvate najviše prisluškuju Slovenci, a špijuniraju Srbi

U HRVATSKOJ obavještajne djelatnosti obavlja oko 600 stranih špijuna, otkriva tjednik "Globus". Najviše nas prisluškuju Slovenci, a najviše špijuniraju obavještajne službe iz Srbije i Crne Gore.

Hrvatsku špijunira i niz zemalja koje ne graniče s našom zemljom, potvrdio je "Globusov" izvor, jedan viskopozicionirani hrvatski obavještajac.

Izvor tvrdi da se obavještajne djelatnosti izvode najčešće elektronskim putem, prisluškivanjem telefonskih komunikacija, te obavještajnim radom na terenu.

Naši susjedi Slovenci najviše nas prisluškuju. Njihovi uređaji za prisluškivanje stacionirani su na Svetoj Geri, u krugu slovenske vojarne koja se nalazi na hrvatskom teritoriju. Slovenci pokrivaju područje sjeverne Hrvatske te grad Zagreb, koji je najvažnija meta obavještajnog djelovanja. Budući da je između dviju zemalja sve više političkih nesuglasica, Slovenci "love" podatke koji njihovim političarima mogu pomoći pri pregovaranju.

Srpski centri za prisluškivanje nalaze se u Tikvešu i Karađorđevu, mjestima u blizini hrvatske granice. Važno središte za elektronsko prisluškivanje nalazi se i u Crnoj Gori, a opremljeno je tehnikom koju je bivša jugoslavenska vojska odnijela iz baze Divulje pokraj Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Globusov" izvor kaže kako je veliki nedostatak srpskih špijuna zastarjela tehnika. No, oni taj nedostatak nadoknađuju zajedničkim djelovanjem s obavještajcima Republike Srpske koji posjeduju središta za presretanje hrvatskih telefonskih signala. Ona se nalaze u Bosanskom Brodu i Banjoj Luci.

Sjedinjene Države informacije o Hrvatskoj prikupljaju iz prislušnih centara na mađarskoj granici i BiH. U odnosu na druge zapadne države, Amerikanci najsustavnije prate što se događa na hrvatskoj političkoj sceni.

Hrvatski protuobavještajci procjenjuju da u Hrvatskoj djeluje oko 600 stranih špijuna, dok ih je prije nekoliko godina bilo oko 2000. Određen broj tih ljudi bazu ima u matičnim veleposlanstvima u Zagrebu, a bave se prikupljanjem podataka o susjednim državama. Veleposlanstva većih zemalja navodno imaju dva do pet obavještajaca.

Mnogi obavještajci u Hrvatsku su došli preko humanitarnih organizacija tijekom rata, a danas se neki od njih predstavljaju kao predstavnici raznih državnih organizacija i privatnih tvrtki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara