HRVATI BRČKOG PROTIV EKSPROPRIJACIJE TRŽNICE ARIZONA

Zakon o eksproprijaciji za proširenje tržnice Arizona u distriktu Brčko isključuje hrvatske vlasnike iz procesa ulaganja i jednak je Zakonu o nacionalizaciji nakon Drugog svjetskog rata, ustvrdile su u subotu četiri hrvatske stranke i Katolička crkva.

Četiri stranke, HDZ, HSS, NHI, HSP i Katolička crkva izrazile su potporu dogradonačelniku Distrikta Brčko Ivanu Krndelju koji se usprotivio toj eksproprijaciji zbog čega, kako je u petak prenijela Federalna televizija, zaradio javnu opomenu i prijetnju smjenom.

´Hrvati Brčko Distrikta (...) smatramo da je ovaj Zakon o eksproprijaciji jednak onome Zakonu o nacionalizaciji nakon Drugog svjetskog rata´, piše u zajedničkom priopćenju političkih stranaka i Katoličke crkve.

Hrvatskom narodu s tog područja stalo je do gospodarskog napretka, ističu potpisnici ali žele u njemu sudjelovati.

´Ali isto tako smatramo da to ne smije biti na štetu nas´ jer i ´privatnim vlasnicima, Hrvatima, treba na pravedan način, omogućiti sudjelovanje i ulaganja u razvoj Tržnice Arizona´, zaključuje se u priopćenju.

Spor između vlasnika privatnog zemljišta i vlasti distrikta, koje žele nacionalizirati dio privatnih posjeda na prostoru tržnice ´Arizona´ i njezinim preuređenjem spriječiti brojne nezakonitosti i sve rašireniji šverc, izbio je u jesen 2002. Vlasnici zemljišta, mahom Hrvati s područja bivše općine Ravne-Brčko, tomu se oštro protive obrazlažući da će njihovo zemljište biti predano talijanskom investitoru, odnosno tvrtki koja je također u privatnom vlasništvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara