Hrvati deblji i viši, Hrvatice imaju veće grudi

U ODNOSU na prije četrdesetak godina Hrvati su postali deblji, viši od tri do šest centimetara, imaju duže ekstremitete i stopala, dok Hrvatice imaju veće grudi, pokazuju prvi rezultati ispitivanja tjelesnih mjera stanovništva.

Tekstilno-tehnološki fakultet provodi antropometrijsko istraživanje na 30 tisuća Hrvata, u dobi od nekoliko mjeseci do 82 godine. U istraživanju, čiji će rezultati biti poznati krajem godine, podjednako su zastupljeni stanovnici svih 20 županija i Grada Zagreba. Tada će nam biti poznate proporcije, koje će se sigurno mnogo razlikovati od onih iz posljednjeg mjerenja iz 1962. godine kada je na području bivše Jugoslavije mjerenje provedeno na 5 tisuća stanovnika, isključivo iz Vojvodine.

Darko Ujević, profesor zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, kaže da smo fizički najsličniji Nijemcima.

Do sada su mjerenja završena u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Organizatorica mjerenja u Zadarskoj županiji Marija Dorčić za Jutarnji list kaže da su rezultati pokazali da su stanovnici županije viši, deblji, širi i imaju veća stopala. Rezultati su iznenađujući, kaže Dorčić ističući kako ima odstupanja kao i svugdje u svijetu. Najveće promjene zabilježene su u srednjoj dobi i kod mladeži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja u Zagrebačkoj županiji također pokazuju da je stanovništvo veće i deblje, a ta je tendencija posebno izražena kod djece.

Visina mladeži varira u odnosu na pojedina područja. Tako su tradicionalno Dalmatinci viši od Zagoraca.

Mjerenje u školama, vrtićima i vojarnama provodi  stotinjak ispitivača koji su prošli poseban tečaj na TTF-u, a po jednom Hrvatu zarade deset kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara