Hrvati imaju problema s visokim tlakom i depresijom

Hrvati imaju problema s visokim tlakom i depresijom

ANALIZA potrošnje lijekova pokazuje da najviše Hrvata ima problema s visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom u krvi te depresivnim i drugim psihičkim poremećajima. U odnosu na prijašnje godine raste potrošnja svih lijekova, a posebno onih kojim se regulira visoki krvni tlak, piše Večernji list.

Uz lijekove za navedene bolesti, na listi 20 lijekova koji se najviše troše nalaze se i dva antibiotika, klavocin i sumamed, dva lijeka za terapiju ulkusnih bolesti, te fosamax za liječenje osteoporoze.

Za lijekove s liste ove je godine iz zdravstvenog fonda potrošeno 631,6 milijuna kuna, dok je godinu ranije potrošeno 554,3 milijuna kuna. Primjerice, ove je godine samo za lacipil potrošeno čak četiri puta više nego lani te su se izdaci za taj lijek sa 10,2 milijuna povećali na 34,5 milijuna kuna.

Kada bi se liječili svi koji imaju problema s visokim tlakom, potrošnja lijekova bi znatno porasla. Naime, stručnjaci procjenjuju da od 44 posto ljudi u Hrvatskoj koji pate od povišena tlaka čak polovica to uopće ne zna. 77 posto oboljelih svjesno štetnosti visokog tlaka, ali se ipak ne liječe, a 85 posto ne uzima lijekove stalno i u dovoljnim dozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj hipertoničara raste najviše zbog načina prehrane i pretilosti. I visoki kolesterol je dijelom posljedica prekomjernih kilograma.

Znatno se povećalo propisivanje fosamaxa, i to s lanjskih 92.000 na gotovo 240.000 kutija. Povećanje potrošnje ovog lijeka za liječenje osteoporoze pripisuje se masovnoj dijagnostici jer se prije samo nekoliko godina o bolesti koja pogađa starije žene relativno malo znalo.

Direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Većeslav Bergman upozorava da nemamo novca za sve lijekove koji se troše i koje treba platiti. " Razina vode u brodu zadržana je do prve palube, kritična masa vode za potapanje još nije ušla u brod, ali kad jednom potone, bit će ga teško izvući“ – upozorio je dr. Bergman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara