Hrvati ne mogu kupovati nekretnine u BiH

HRVATSKI državljani, kao i državljani još deset zemalja svijeta, prema propisu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, nemaju nikakvo pravo stjecanja vlasništva u toj zemlji, jer ne postoji reciprocitet između tih deset država o stjecanju istog prava.

Dakle, državljani Hrvatske, Islanda, Slovenije, Indije, Kuvajta, Irana, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indonezije, Omana i Bahreina ne mogu stjecati nekretnine u BIH, jet te zemlje isto nisu omogućile Bosni i Hercegovini.

"Zahvaljujući" nerazvijenom tržištu nekretnina u BIH, ovo se pravo može zaobići na način da ako kupujete nekretninu potrebno vam je odobrenje Ministarstva za vanjske poslove i Ministarstva pravde BiH. Odobrenje se izdaje na temelju reciprociteta te time zemlja čiji ste državljanin ne smije zabranjivati državljanima BiH kupnju nekretnina, u suprotnom niti BIH ne dopušta vlastitim državljanima kupnju nekretnina u BIH.

Ako planirate kupnju nekretnine kao pravna osoba, BIH Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa mora odobriti osnivanje tvrtke što produžuje cijeli postupak za desetak dana, objasnili su odvjetnici tvrtke Wolf Theiss koji su ispitali ovaj zakon.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara