Hrvati pesimistični prema financijama u 2006.

Hrvati pesimistični prema financijama u 2006.

SIJEČANJ je mjesec naglog otrežnjenja nakon uzbudljivog blagdanskog raspoloženja iz prosinca. Pogled na godinu pred nama pun je raznih iščekivanja ali, prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnijenja, naša kućanstva ne očekuju neki veći pomak prema boljem životu u ovoj 2006. godini.

Promatrano kroz neke ocjene vezane na obiteljske financije, kvaliteta života baš nema velike šanse napredovati. Za polovicu od 1000 ispitanika koji su sudjelovali u anketi GfK-a u siječnju je financijska situacija ostala ista.

Ostala kućanstava se nadaju poboljšanju u 2006. godini , što je za oko 5% više nego prethodne godine. Ipak, tu je još četvrtina kućanstava koja misli da će se njihovo financijsko stanje pokvariti. Njihov se udio ipak smanjio od 34% u 2005. na 24% u ovoj godini.

Najveći pesimizam u tekućoj godini, vezano uz procjenu financijskog stanja kućanstava , izražavaju na području Like, Korduna i Banovine te u Sjevernoj Hrvatskoj (najmanji u Istri s Primorjem), tu su i naselja do 2 000 stanovnika, zatim i kućanstva s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstava do 2 000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za potrebna nabavke trajnih dobara - 44% kućanstava ostat će gotovo na istoj razini kao lani (2004. je to bilo 40%), dok - oko 40% -ipak planira nešto veća ulaganja. Segment kućanstava koji kontinuirano teško preživljava iznosi oko 40%, ali tome treba još dodati još gotovo 20% onih koji su prisiljeni trošiti raniju štednju ili se dodatno zaduživati.

Premda opada segment onih koji se moraju zaduživati sveukupno financijsko stanje kućanstava ne ohrabruje.

Nedostatnost financijskih sredstava više naglašavaju kućanstva u Lici, Kordunu i Banovini te u Slavoniji. S druge strane, određene razine štednje mogu se naći kod kućanstava u Istri s Primorjem te Dalmaciji (mala štednja) i u Zagrebu s okolicom i Sjevernoj Hrvatskoj (veća štednja).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara