Hrvati se nerviraju, biskupi mole, zastupnici trguju, a Kolinda samo trepće na pojam krize Vlade

Hrvati se nerviraju, biskupi mole, zastupnici trguju, a Kolinda samo trepće na pojam krize Vlade

Foto: FaH

ZA PREDSJEDNICU Kolindu Grabar Kitarović posljednja dva tjedna sasvim su obični dani u njenom uredu. Bila je u dubrovačkoj Zračnoj luci dočekati Jugaše, europske prvake, otpratila je nogometnu reprezentaciju, dočekala Kazahstance i ustavne suce, a na danima diplomacije hvalila ministra Mira Kovača.  Družila se malo s alkarima, blokiranima i srednjoškolcima i pila kavicu s običnim građanima.

Nevažni razgovori s predsjednikom i potpredsjednicima Vlade

Pričala je o vaterpolu, o nogometu, tradiciji, diplomaciji, trgovinskim odnosima i lijepom vremenu. Pogađate, o svemu osim o krizi Vlade. Njen mir tek je narušio neplanirani i u tajnosti održan sastanak s predsjednikom Sabora i Vlade, te sa svojim stranačkim šefom Tomislavom Karamarkom kao i Božom Petrovom.

No, to su bili toliko značajni sastanci da nije sastavljeno ni priopćenje o čemu se razgovoralo. Kriza Vlade zabranjena je riječ na Pantovčaku.

Hrvatska je mjesecima talac političke krize, ministri ne rade svoj posao, zastupnici ne dolaze u Sabor, biskupi su poslali javni apel vjernicima da se mole za političare, krenuli su i prosvjedi, no predsjednica je nestala.

Boriti ću se za vas, lupit ću šakom o stol

"Mislim da je ova Vlada nesposobna, ne radi, ne pokazuje dovoljan stupanj brige, razumijevanja i socijalne osjetljivosti za građane", govorila je Grabar Kitarović u vrijeme predizborne kampanje naglašavajući kako je spremna ući u Vladu te "lupiti šakom o stol".

U veljači prošle godine javno je govorila kako ima program za izlaz iz krize. Bio je vrlo jednostavan i sastojao se od dvije riječi "Ostavka premijera!". Građanima je poručivala da će se boriti za njih. 

"Očekujem konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH", stajalo je u priopćenju predsjednice premijeru Zoranu Milanoviću.

Za Milanovića ostavka, za Karamarka zajedništvo

Onog trenutka kada je postalo jasno da je HDZ osvojio vlast, umire i svaka kritika prema Vladi Tihomira Oreškovića. Umjesto kritike, ostavki, prijedloga sjednice Vlade, udaranja šakom i stol, predsjednica se poziva na zajedništvo.

"Bitno je političko zajedništvo, u onim projektima i aktivnostima koje su ključne za strukturne promjene i stabilan gospodarski razvoj", rekla je prije nekoliko dana predsjednica gostujući na Danu poduzetnika 2016. godine.

Samo godinu dana prije umjesto zajedništva zbog reformi, pozivala je na ostavku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara