Hrvati u BiH zabrinuti za svoj jezik

U BOSNI i Hercegovini je na djelu potiskivanje službene i javne uporabe hrvatskog jezika u prosvjeti, administraciji, medijima i drugim javnim ustanovama, zaključili su sudionici okruglog stola pod nazivom "Hrvatski jezik u BiH danas i sutra" koji je u petak održan u Mostaru.

Sudionici skupa su se u svojim zaključcima usprotivili "prikrivenim i otvorenim pokušajima unitarizacije u jezičnoj politici i pokušaju stvaranja novog općedržavnog jezika pod bilo kojim nazivom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oni su od stručnih, znanstvenih, nakladničkih i drugih ustanova koje se bave pitanjem hrvatskog jezika, zatražili promicanje hrvatskog jezika u BiH te djelovanje na razvijanju znanstvenih temelja književnojezične politike i davanja prijedloga o primjeni hrvatskog standardnog jezika u BiH. Također su zatražili djelovanje na postizanju i jačanju kroatističkih kadrova u BiH, stručno pomaganje prosvjetnih, kulturnih i javnih ustanova na širenju hrvatske jezične kulture.

U raspravi je najčešće zastupano stajalište kako je hrvatski jezik u BiH u praksi ugrožen te da nije ravnopravan sa srpskim i bosanskim jezikom. Nekoliko sudionika rasprave upozorilo je kako položaj hrvatskog jezika i Hrvata u BiH nikada nije bila teža nego što je to slučaj u posljednjih desetak godina.

Neki su sudionici, međutim, odbacili takva stajališta, ukazujući među ostalim i na to da Hrvati u BiH nisu bili na vlasti 500 godina, ali su u posljednjih 13 godina (aludirajući na izborne pobjede HDZ) stalno na vlasti, te da tu treba tražiti odgovornost za položaj njihovog jezika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara