Hrvatska balonašica Mikloušić pobijedila na natjecanju u Italiji

HRVATSKA balonašica Marija Mikloušić (1957.) iz Zagreba pobijedila je na 17. međunarodnom natjecanja balonaša (International balloon meeting) u Mondoviju, najjačem talijanskom natjecanju u letu balonima, održanom od 6. do 10 siječnja, izvijestili su danas iz Odbora za balonstvo Hrvatskog zrakoplovnog saveza.

Na natjecanju, koje već 17 godina okuplja najbolje svjetske pilote u tom gradiću na sjeveru Italije, ove je godine nastupilo 25 pilota - od Velike Britanije, Francuske, Saudijske Arabije do Indije.

Organizatori natjecanja su dugogodišnji talijanski balonaški - reprezentativac i instruktor Giovani Aimo, Talijanska zrakoplovna federacija i članovi Olimpijskog odbora iz Torina.

Na natjecanju su sudjelovali najbolji talijanski piloti, od legendarnog Paula Bonnana do aktualnog talijanskog balonaškog prvaka Luciana Lanzonija, te svjetski asevi poput Braina Smitha te Richarda Parryja, koji je ujedno i pilot RAF-a.

Hrvatska balonašica Marija Mikloušić bila je jedina žena na natjecanju, a nakon šest teških i zahtjevnih trka nadvladala je konkurenciju i pobijedila.

Svaki je let trajao između 1,5 i 2 sata, organizatori su odredili ciljeve koji su bili vrlo zahtjevni, a najzahtjevniji je bio zadnjeg dana natjecanja - na središnjem trgu u Mondoviju. Na njega je stigao samo naš balon te balon lokalnog natjecatelja iz Mondovija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se rezultat priznao, natjecatelj je trebao iz balona baciti marker najmanje 20 metara od cilja.

Balon hrvatske natjecateljice Marije Mikloušić nosio je ime "Zagreb", a na njemu je bio istaknut veliki grb grada Zagreba.

Među natjecateljima bio je i francuski natjecatelj Brunon Vincent, iz grada Annonaya, u kojemu su braća Montgolfier godine 1783. konstruirala prvi balon pa ih se smatra začetnicima balonaštva. Francuski natjecatelj nastupio je s replikom Mongolfierova balona

Natjecanje je pratilo 20-ak svjetskih novinara, među kojima i BBC-evi koji su kamerama natjecatelje pratili iz balona.

Marija Mikloušić članica je i utemeljiteljica Balon kluba Zagreb, koji ima oko 150 članova, među kojima 40-ak vrlo aktivnih koji sudjeluju na različitim natjecanjima.

Balon klub Zagreb organizirat će tradicionalno međunarodno natjecanje Balon relly i Alpe Adria cup, od 3. do 12. lipnja, u Zagrebu i dvorcu Bežanec kod Zagreba, doznaje se u Balon klubu Zagreb.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara