Hrvatska bez amnestije za nerješavanje problema stanarskih prava

HRVATSKU se, bez obzira na ulazak u europske integracije, ne može amnestirati od odgovornosti za nerješavanje stanarskih prava izbjeglih Srba, niti za nastavak uhićenja velikog broja Srba optuženih za navodne ratne zločine, rečeno je u petak u beogradskom Međunarodnom presscentru, u povodu Svjetskog dana izbjeglica, na konferenciji za novinare šest nevladinih organizacija koje se bave problemima izbjeglih i raseljenih osoba.

Predsjednik Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac iznio je primjere uhićenja dvojice srpskih izbjeglica samo u lipnju, zbog čega, kako je rekao, mnogi više ne razmišljaju o povratku u Hrvatsku. Štrbac je također rekao da je i u Australiji "počeo lov na Srbe", gdje već dvojici izbjeglih hrvatskih Srba prijeti ukidanje useljeničke vize i vraćanje u Srbiju ili izručenje Hrvatskoj.

"Verbalno se Srbe poziva na povratak, ali na terenu je situacija posve drukčija, te u posljednje dvije godine bilježimo smanjenje broja povratnika, a mnogi koji su se već vratili sad ponovno bježe iz Hrvatske", rekao je Štrbac.

"Opstrukcija povratka izbjeglih je ozbiljno kršenje ljudskih prava, te će svaka zemlja koja želi ući u Europu imati teškoća zbog tog neriješenog problema, pa i Hrvatska koja nije uskladila zakonske propise o tome s europskim propisima", kazao je Brane Miljuš, predsjednik humanitarne organizacije "Solidarnost".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski dan izbjeglica u Beogradu prosvjedom obilježavaju i Udruženje Srba iz Hrvatske, Centar za komunikaciju "Pravda" iz Paraćina i Regionalni odbor za pomoć izbjeglicama Vojvodine.

Svi su izrazili nezadovoljstvo "neuspjehom međunarodne zajednice da nakon 13 godina konačno osigura održiv povratak izbjeglica u Hrvatsku i BiH ili njihovu punu integraciju u Srbiji i Crnoj Gori".

U Srbiji, inače, prema riječima direktora "Veritasa" Save Štrpca, ima 187 nevladinih ogranizacija koje se bave izbjegličkim pitanjem.

Prema podacima UNHCR-a, u Srbiji i Crnoj Gori trenutno ima više od 280 tisuća izbjeglica, oko 184 tisuće iz Hrvatske i oko 89 tisuća iz BiH, dok je u Crnoj Gori devet tisuća izbjeglih iz BiH i 3400 iz Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara